Три от четири звезди в Млечния път имат планети, обикалящи

...
Три от четири звезди в Млечния път имат планети, обикалящи
Коментари Харесай

Сами ли сме във Вселената? 3 милиарда планети имат условия за живот

Три от четири звезди в Млечния път имат планети, обикалящи в орбита към тях, върху които може и да съществуват форми на живот, даже и в рискови условия.

Според една известна догадка към 3 милиарда екзопланети в нашата вселена имат нужните условия за развиването на някаква форма на живот, написа vesti.bg.

Само преди седмица научихме за едно завладяващо изобретение от света на астрономията – планетите Тийгарден В и С, които се намират на едвам 12 светлинни години от Земята.

Разстояние, което за мащабите на познатата ни Вселена, е незначително.

Учените пресмятат, че температурата на двете планети, които обикалят към своята звезда Тийгарден, би трябвало да е подобаваща за съществуването на вода в течно положение.

Това обаче не е задоволително, с цел да предопредели съществуването на живи организми на която и да е екзопланета.

Като за начало, множеството звезди, към които обикалят до този миг откритите екзопланети, са червени джуджета, най-разпространеният тип в Млечния път, и нямат нищо общо със Слънцето.

За да получават задоволително сила от своята звезда, орбитата на тези екзопланети би трябвало да е в огромна непосредственост до тяхното слънце, което, несъмнено, си има последствия.

Най-вероятно в множеството случаи на планетарни системи като тази на Тийгарден В и С, обикаляйки към своето слънце, екзопланетите излагат единствено едната си страна към съответната звезда.

Подобно нещо се случва като галактически обект с по-малък размер обикаля в близка орбита към по-голям обект. Например: Луната и Земята, Меркурий и Слънцето, и други.

Това би означавало, че изискванията на такива екзопланети са извънредно рискови. Едната им страна би била гореща и изпепеляваща пустиня, а другата – скована от мраз и лед.

В подобен случай естествените условия за развиването на живот биха представлявали една тънка граница сред двете страни на планетата, в която температурата би била търпима.

Това обаче също не може да е гаранция за удобни условия, защото на сходен тип планети, където има огромна разлика в температурите, постоянно се образуват солидни урагани и ветрове, които бушуват на границата сред двата свята.

Най-големият зложелател на тези екзопланети обаче е нещо друго.

Червените джуджета, които са доста по-малки от нашето Слънце, не имат задоволително маса, с цел да генерират един безконечен източник на сила за своите планети.

Освен това алените джуджета са непредвидими и от време на време са способни да избълват голямо количество маса и радиация, която да „ залее ” планетите, които обикалят към тях.

Експертите, които са бранители на теорията, че на тези планети съществуването на живот е допустимо, имат няколко причини в своя отбрана.

Според тях при съществуването на солидно магнитно поле екзопланетите могат да се защищават от нездравословните излъчвания, които излъчва тяхната звезда.

Освен това сходен тип изригвания се случват най-много при започване на развиването на едно алено джудже, след което звездата става доста по-пасивна.

И до момента в който продължаваме да търсим метод за по-бързо пътешестване във времето и пространството, оглеждането за извънземни форми на живот ще продължи.

Съвсем неотдавна научният шеф на Европейската галактическа организация Гюнтер Хасингер показа следното: „ Ще открием следи от живот отвън Земята в околните няколко години ”.

В идващите години следва да влязат в приложимост революционни телескопи като „ Джеймс Уеб ” да вземем за пример, които ще полуотворен още малко вратата на загадката дали сме сами във Вселената. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР