Три нови български училища – ПМГ Емануил Иванов“, Кюстендил, ОУ

...
Три нови български училища – ПМГ Емануил Иванов“, Кюстендил, ОУ
Коментари Харесай

Три български училища с деца в риск от отпадане ще учат иновации по програма на Intel

Три нови български учебни заведения – ПМГ „ Емануил Иванов “, Кюстендил, ОУ „ Никола Обретенов “, гр. Русе и СУ „ Иван Вазов “, гр. Вършец с деца в риск от обществено изключване стартират работа с програмата на Intel “Умения за нововъведения “ (Skills for Innovation). Меморандум за взаимна работа е подписан и сред учебните заведения и , който осъществя плана в България.

Участващите учебни заведения имат висок % възпитаници с риск от отпадане и обществено изключване – непривилегировани деца, такива от етнически малцинства, от обществено слаби фамилии, деца с друг обществен статус и в неравностойно състояние.
-->
Наблюдават се и спънки при учениците в неравностойно състояние, чийто майчин език не е български – без последователен метод към преподаването им на български, тяхното образование постоянно ще бъде повече или по-малко мъчно, изключително по STEM предмети, където се занимават с нереални тематики и комплицирани теоретични концепции. Често компликациите, които тези деца срещат в учебно заведение, ги обезсърчават и те безусловно стопират да учат.

В рамките на самодейността Intel дава финансиране за образования и устройства за учители и възпитаници в учебните заведения, както и подготвени уроци за STEM и планово основано образование. Програмата, по която се осъществя планът, се назовава “Насърчаване на STEM обучение и поощряване на цифровата подготвеност и приобщаване на учащи в неравностойно състояние посредством свястно потребление на технологиите. “

Четирите цели на програмата са: Приобщаващо (STEM) образование; Насърчаване на цифровата готовност; Минимизиране на цифровото разделение; Позволяване на позитивна смяна в образованието посредством новаторски технологии.

Предстои образователните заведения да приготвят учебните екипи за внедряване на програмата “Умения за нововъведения ”, да обучат учители, да приготвят подобаваща просветителна среда за планово основано образование в STEM и да основат положителни практики за включване на възпитаници от всевъзможен етнос и обществен статус във висококачествени просветителни действия в направление STEM.

Учениците в неравностойно състояние постоянно нямат достъп до потребни технологии, нямат персонални устройства, не постоянно имат първокласен или непрестанен достъп до интернет. Училищното обучение е гратис за всички, само че не е приобщаващо и не се води деен диалог по отношение на справедливостта в образованието или достъпа до качествено обучение за всички деца.

От страна на учителите постоянно има доста предубеждения – те не имат вяра, че децата ще могат да схванат избрани просветителни теми/задачи, макар че една от значимите професионални черти на учителя е да е придирчив към своите възпитаници и да има вяра в техните триумфи.

В България учебните заведения в дребните обитаеми места не са добре обезпечени, защото младежите напущат селата и отиват да учат и живеят в градовете. Това затруднява намирането на учители за селските учебни заведения. В градовете учебните заведения със разбъркан клас (мултикултурни, двуезични) също не са известен избор за учителите.

Наред с това дребните учебни заведения в селските региони имат по-ограничен бюджет, тъй като финансирането е „ на глава “ – колкото повече възпитаници, толкоз по-голям е бюджетът.

Въпреки че има механизми за преразпределение на средствата и увеличение на средствата за учениците в селските учебни заведения, това постоянно не е задоволително.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР