Три местности от областите Видин и Монтана става защитени зони.

...
Три местности от областите Видин и Монтана става защитени зони.
Коментари Харесай

Борислав Сандов защити остров Тимок, Бабу́“ и река Ботуня

Три местности от областите Видин и Монтана става предпазени зони. Вчера министърът на околната среда и водите Борислав Сандов е подписал заповеди за оповестяване на пет нови предпазени територии.

Сред тях са местността " Остров Тимок ", ситуирана на повърхност от над 6 декара в землището на с. Връв, община Брегово. Целта е запазване на местообитания на застрашени, редки и уязвими водолюбиви и водоплаващи птици, които гнездят по Дунавските острови: огромен корморан (Phalacrocorax carbo), дребен корморан (Microcarbo pygmeus), сива чапла (Ardea cinerea), дребна бяла чапла (Egretta garzetta) и лопатарка (Platalea leucorodia). Територията е с присъщ речен ландшафт, включително заливни гори, които са уместно място за отмора на консервационно значими типове птици и евентуално място за тяхно гнездене.



Природната забележителност " Бабу́ " се простира върху към 290 декара в землищата на с. Средогрив, община Чупрене и с. Гюргич, община Ружинци, област Видин и се афишира за запазване на присъщи скални формирания от червен пясъчник, скални стени и колони, които оформят незабравим обект на неживата природа с благоприятни условия за развиване на познавателен туризъм.

Инициативата за включването на тези местности в листата със предпазени зони е на регионалния шеф на Видин Любен Иванов, със съдействието на общините Ружинци, Чупрене и Брегово, които са дали нужната информация, прецизират от регионалната администрация.

Третата оповестена предпазена околност е " Поречието на река Ботуня ". Територията е с присъщ и незабравим ландшафт. Разположена е на близо 346 декара в землищата на с. Охрид и с. Палилула, община Бойчиновци. Целта е опазването на 22 типа риби и един тип бозайник - видра, по Закона за биологичното многообразие, се показва в заповедта.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР