Три месеца след началото на Българското председателство Комисията по европейските

...
Три месеца след началото на Българското председателство Комисията по европейските
Коментари Харесай

От началото на европредседателството 10 000 делегати и гости са посетили страната

Три месеца след началото на Българското председателство Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове в Народното събрание изслуша министър Лиляна Павлова за напредъка по осъществяването на неговите цели.

Павлова показа пред народните представители информация за развиването на договарянията по обособени законодателни актове и досиета, върху които е фокусирана работата на Председателството и неговия екип от близо 1500 души, както и къса статистика за известността и публичния интерес по отношение на събитията, дейностите и тематиките на Председателството.

Тя осведоми, че към този миг в София са извършени 100 от плануваните 320 събития от календара, в които са взели присъединяване към 10 000 делегати и посетители. Статистиката, по думите на министър Павлова, демонстрира, че през първите два месеца от началото на Председателството близо 1600 упълномощени интернационалните публицисти от 20 страни, включително и отвън Европа, са били ангажирани с отразяване на събитията. Въз основа на непрекъснатия медиен мониторинг, министърът разяснява, че в българската и задграничната преса досега има оповестени 17 990 материала за председателството, като единствено 5,6% от тях са в отрицателен проект. Най-много са публикациите за Западните Балкани.

Най-голям интерес към Председателството с изключение на в основните градове София и Брюксел, се следи и в Лондон. Бе маркирано, че е огромен процентът на хората, които наблюдават тематиките и събитията през основаните онлайн платформи и обществени мрежи, като от тях забележителен е делът на възрастовата група 25 – 34 години.

По отношение на работата по обособените законодателно досиета, Лиляна Павлова осведоми, че за първите три месеца на Председателството са извършени 726 съвещания на подготвителните органи на Съвета и на тематичните работи групи, в това число 64 триалога сред Съвета, Европейския парламент и Европейската комисия по 35 досиета в границите на съвещанията на заместник-постоянните и непрекъснатите представители на страните-членки в Брюксел. По думите на министъра, все още са финализирани текстове по 10 законодателни досиета, измежду които – така наречен правилник за геоблокирането, който отстранява пречките на географски принцип пред електронна търговия, общата рамка за даване на по-добри услуги в региона на уменията и квалификациите („ Европас “), регламентът за трансгранична доставка на колетни колета, по пакета от ограничения за енергийна успеваемост на здания и осъществяване на уговорките по Парижкото съглашение. Министър Павлова уточни, че чака до края на месец май, да бъде реализирано единодушие и да бъдат завършени триалозите по още 7 досиета, едно от които е Директивата за командироване на служащи, по което беше постигнатo съглашение при започване на месец март и се регистрира като забележителен триумф за Председателството.

През миналите месеци, българските екипи са фокусирали своето внимание и работа върху статута и финансирането на европейските политически партии и фондации по отношение на идните европейски избори, самодейността на Комисията за инспектиране на регламента за Европейска гражданска самодейност за по – дейно присъединяване на жителите в процеса на взимане на решение, Директивата за битка с измамите в подтекста на онлайн търговията, работата по основаване на Европейска прокуратура и други

По отношение на тематичните цели на Председателството министърът осведоми, че е стартирала подготовката в съдържателно отношение на срещата на върха за Западните Балкани с правенето на план на политическа декларация, както и на анекс към нея, в който ще бъдат разказани съответни стратегически инфраструктурни планове за транспортна, цифрова, енергийна съгласуваност с хибридно финансиране. Според Павлова, това ще придаде практическо измерение на политическия ангажимент на Съюза по отношение на европейската вероятност на района.
По целта сигурност и непоклатимост, Лиляна Павлова осведоми, че по отношение на промяната на европейската система за леговище, Председателството е съумяло да води процеса на нов стадий, поради блокирането и невъзможността, в предходните четири ръководи, да бъде реализирано единодушие сред страните-членки по релокацията и Дъблинския правилник. Лиляна Павлова означи, че България като страна – ръководител е предложила нов метод и нова философия за работа по досието, посредством представянето на сложен проект за ръководство на рецесии. Очаква се до края на месец май да бъде ясно дали ще бъде реализиран търсения компромис по различното предложение на Българското председателство.

Друга основна тематика, която е във фокуса на Председателството е дебатът за бъдещето на Европа, пречупен през разискванията по отношение на образуването на европейския бюджет след 2020 година и нуждата Кохезионната политика да остане водеща европейска капиталова политика. Въз основа на извършените все още разисквания, в това число на равнище министри, по думите на министър Павлова, следва да се означи, че огромна част от страните-членки смятат, че Кохезионната политика следва да се резервира, въпреки и усъвършенствана и с понижен обсег, поради значимостта й за по-изостаналите и небогати райони.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР