Три месеца бяха необходими на Националната следствена служба (НСО), за

...
Три месеца бяха необходими на Националната следствена служба (НСО), за
Коментари Харесай

3 месеца по-късно! НСО отговори на Мирчев за охрата на Гешев в САЩ

Три месеца бяха нужни на Националната следствена работа (НСО), с цел да отговори на няколко въпроса за визитата в Съединени американски щати на така наречен от основния прокурор Иван Гешев “молитвена закуска ”. Разликата е, че НСО не отговори на жителя Ивайло Мирчев при започване на февруари, само че се задейства, когато той зададе същите въпроси към този момент като депутат.

В края на януари тази година Иван Гешев разгласи, че е на посещаване в Съединени американски щати, с цел да участва на 71-ата годишна Националната молитвена закуска, давана от президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Посещението бе отразено на уеб страницата на прокуратурата.
-->
Тогава Ивайло Мирчев попита по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) дали Гешев е бил в отпуск, дали са били командировани чиновници на НСО и какви разноски са направени за тяхната командировка. НСО не му отговори.

Три месеца по-късно на същите въпроси, само че заложени от Мирчев като народен представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България ”, НСО към този момент дава отговор.

Според отговорите на началника на НСО Емил Тонев, в службата не разполагат с публична информация дали Гешев е бил в отпуск при визитата си в Съединени американски щати при започване на годината. Въпросът е значим, тъй като има отношение към това за какво Гешев употребява защита на НСО в чужбина и кой заплаща за нея.

Според заместника на основния прокурор Красимира Филипова в периода  30.01-07.02.2023 година Иван Гешев е бил в отпуск, визитата му в Съединени американски щати не е финансирано със средства от бюджета на Прокуратурата на Република България.

От отговора на НСО на въпросите на Мирчев в този момент излиза наяве, че в действителност основният прокурор е употребявал защита при пътуването си до Съединени американски щати с държавни средства на стойност 14 784,39 лв.. В тази сума са включени самолетни билети, хотелско настаняване, дневни пари, медицински застраховки и фотоси за визи.

Според закона за НСО по член 20 алинея 4 на основния прокурор в страната се обезпечава персонална защита и профилиран превоз, а при служебно пътешестване в чужбина и при нужда - персонална защита.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР