Три мечета бяха пуснати на свобода в парк Централен Балкан.

...
Три мечета бяха пуснати на свобода в парк Централен Балкан.
Коментари Харесай

Пуснаха на свобода три мечета

Три мечета бяха пуснати на независимост в парк " Централен Балкан ". Това стана при взаимна акция на екоминистерството и фондация „ Четири лапи ", заяви Българска национална телевизия. Мечетата, които са от типа кафява мечка, имаха интервал на рехабилитация и образование за оцеляване, само че занапред следва да бъдат следени по какъв начин ще се приспособяват в природата. Подобна акция по избавяне на мечета и връщането им по-късно в природата се прави за първи път в България.

Радостина, Митко и Йонас бяха открити в безпомощно положение в края на април предходната година край язовир Доспат. На възраст към 2 месеца, тогава тежаха едвам 3-4 кг. Те прекараха година в избавителен център в Гърция при специфичен режим, с цел да се научат да оцеляват в дивата природа.

Димитър Иванов - шеф на Парка за танцуващи мечки в Белица и член на Фондация „ Четири лапи ", изясни, че най-важното нещо е да понижат до най-малко контакта с човек, т.е.  да не привикват с индивида. Важна е и диетата, която е направена по подобен метод, че да се зареждат с храна, която е близка до тяхната естествена.

Преди да бъдат превозени и освободени, на трите мечета бяха сложени нашийници с джипиес устройство, което ще следи специалист от екоминистерството.

Кафявата мечка е предпазен тип и извънредно скъпа за България. Според последни изследвания, у нас живеят сред 500 и 1000 екземпляра. На година обаче близо 50 мечки стават жертва на бракониери.

Спод
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР