Три години след началото на COVID пандемията, заради която бяха

...
Три години след началото на COVID пандемията, заради която бяха
Коментари Харесай

Бумът на туристическите пътувания може да се окаже проблем за сектора

Три години след началото на Коронавирус пандемията, поради която бяха лимитирани пътуванията, въздушният трафик към този момент е покрай цялостно възобновяване. След скока в пътуванията към Великден, когато трафикът беше единствено със 7.6% под равнищата отпреди пандемията, европейският орган за ръководство на въздушното придвижване, предвижда 15-процентно нарастване на търсенето това лято.

Належащият въпрос е дали промишлеността може да се приспособи към този скок в търсенето или ще повтори хаоса от предходното лято, белязан от голям брой анулирани полети, закъснения и планини от багаж, насъбран на летищата в цяла Европа, написа EUobserver.

Основната причина за проблемите предишното лято беше дефицитът на личен състав вследствие на съкращения по време на спада на въздушния трафик. В резултат на това пасажерите надвишиха неведнъж потенциала на европейските летища и самолетни компании.  

Тази година, с изключение на продължаващия дефицит на личния състав има опасения, че стачките на чиновниците могат да провокират резултат на снежна топка, сходен на този през 2022 година

Миналия месец Международната асоциация за въздушен превоз (IATA) означи, че „ работническите безредици, изключително във Франция, са причина за безпокойствие “ в прессъобщение предишния май.

Комисарят по превоза Адина Валеан прикани държавите-членки да плануват и да се приготвят за разстройствата, които евентуалните индустриални дейности биха могли да причинят това лято.

Когато се загатват чиновници, това нормално се отнася до техния дефицит. Европейската федерация на транспортните чиновници (ETF) дефинира това като корена на казуса.

Влошаването на изискванията на труд кара чиновниците да обмислят по-привлекателни браншове или да упражняват правото си на стачка за възстановяване на заплащането и изискванията.

И в моменти на огромно търсене и повишен брой полети, като лятото, промишлеността понася следствията от тези трудови безредици.

Предстоящото лято ще бъде по-добро по отношение на предишното, само че не и положително, счита изпълнителният шеф на немската самолетна компания Lufthansa.

Това ще бъде най-лошото лято във връзка с закъсненията на полетите “, съобщи Карстен Шпор на срещата на върха на Airlines for Europe (A4E) в Брюксел през март.

Повишеното търсене, евентуалните индустриални дейности и рестриктивните мерки на въздушното пространство заради войната в Украйна, дружно с други провокации в промишлеността, усложняват обстановката.

Авиокомпаниите понижиха честотите на полетите, с цел да смекчат хаоса от предишното лято, намалявайки потребността от наемане на повече личен състав. Но това е краткотрайна мярка, защото една от главните аргументи за тези безредици е неуспехът да се задържи личният състав, сподели Коутс пред EUobserver.

Обстоятелствата варират съгласно страната и типа на личния състав. Страни като Испания и Гърция съумяха да запазят работната си мощ с помощта на схемите за краткотрайна протекция. На други места обаче личният състав е напуснал и в доста случаи не се е върнал, изключително измежду наземния екип.

„ Сега те се конкурират със браншове като туризъм и хотелиерство, тъй като изискванията им са толкоз занижени “, прибавя Коутс. „ Това просто към този момент не е прелъстителен бранш за работа. “

Подобна е обстановката и при кабинния екипаж. Липсата на трудово и обществено законодателство докара до несигурни контракти за независима претовареност, безкрайни смени и незадоволителна обществена отбрана, да не приказваме за несъответстващо възнаграждение.

Заплатите се трансфораха в пандемия “, сподели пред EUobserver Ксавие Готие, общоприет секретар на Европейската асоциация на кабинния екипаж. „ Професията не е привлекателна и за младите “.

Готие отбелязва, че стагнацията на заплатите не е нов проблем и че бизнес моделите на някои транснационални самолетни компании употребяват европейските регулаторни малки врати, с цел да минимизират разноските – постоянно за сметка на заплатите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР