Три дни преди началото на войната Путин събра управляващия елит

...
Три дни преди началото на войната Путин събра управляващия елит
Коментари Харесай

Той се вижда като Путин Велики. И гледа на държавата и на себе си като на едно цяло

Три дни преди началото на войната Путин събра ръководещия хайлайф на Русия. Ще се запомни методът, по който съветският президент изнесе мнението си пред членовете на Националния съвет за сигурност и след това обществено скастри шефа на външното разузнаване СВР Сергей Наришкин. Тези подиуми оставиха усещането, че Путин самичък взима всички значими решения. Има доста спекулации по отношение на това в чий глас президентът към момента се вслушва и до каква степен рационални са неговите решения.
Путин Велики?
Хора, които са имали персонален контакт с Путин, не престават да считат неговото държание за стратегическо. Биографката на Путин и съветничка на три американски държавни управления Фиона Хил изяснява, че Путин се вижда като част от поредицата от исторически фигури като Екатерина I или Петър I - наричани още " Велики ". Путин гледал на страната и на себе си като на едно цяло, по тази причина всеки напън против Русия той възприемал като офанзива против него самия.

Важен въпрос е чие мнение той към момента зачита. В последните години Путин непрекъснато ограничаваше кръга на хората, които могат да повлияят решенията му. Германската експертката от фондация " Наука и политика " Сабине Фишер, която е посетила Москва малко преди началото на войната, описа, че икономическите специалисти към този момент нямат никакъв достъп до Путин, заради което и не са могли да му обяснят какви последствия ще имат солидните наказателни наказания. Историкът Стивън Коткин удостоверява това - съгласно него салдото на силите измежду съветниците на Путин към този момент е друг - центърът на тежестта се е изместил от икономистите към специалистите по въпросите на сигурността. Русия се била трансформирала в тирания, ръководена от силите за сигурност и военните, споделя Коткин пред " New Yorker ".

Според Сабине Фишер Путин не слуша тези, които биха могли да му обяснят значимите въпроси, свързани с Украйна. Беларуският публицист Артьом Шрайбман споделя, че оповестената от Путин цел за " денацификация " на Украйна приказва какъв брой удивително едва той познава украинското общество.
Путин и Сталин: прилики и разлики
Биографът на Сталин Саймън Монтефиоре счита, че в идеологическо отношение Путин не е сталинист, само че употребява сталинистки способи, защото държавните структури в Русия към момента се крепят върху фундамента, построен от диктатора през 20 век. В близкия кръг на Путин са останали хора, които споделят неговите империалистически и реваншистки хрумвания за Русия и нейните съседи и които сами страдат от параноята, че Русия е обградена от врагове.

Коткин разказва Путин като човек, който чува единствено това, което желае да чуе.

" Във всички случаи той има вяра, че е по-умен и превъзхожда останалите ", счита историкът и добавя: " Путин умишлено се заобикаля с хора, които вероятно не са най-светлите мозъци. "

По този метод обаче деспотът самичък подкопава устоите на своята власт: угодниците стават от ден на ден, а механизмите за промяна - по-малко.

Биографката на Путин Хил написа в книгата си, че съветският президент залага на безспорната преданост. Грешки или непросветеност бил по-склонен да елементарни. А лоялността на подчинените си подсигурявал не посредством дарове, а посредством непрекъснатата опасност, че биха могли да изгубят всичко.

Путин сменя хората на значимите постове постоянно, с цел да не станат прекомерно мощни, а хора от близкото му обграждане като някогашния министър на защитата Сергей Иванов или някогашния президент Дмитрий Медведев бързо биват изолирани, в случай че президентът усети, че демонстрират някакви лични упоритости.
Путин търси виновници за грешките си
Сега обаче Путин вижда образно какъв брой крива е визията му за действителността в Украйна и света. За това той упреквал своите секрети служби, твърди проверяващият публицист Андрей Солдатов, който има близки контакти в средите на съветските секрети служби. В резултат от това ръководителят на задграничния отдел във вътрешното разузнаване ФСБ Сергей Беседа и неговият заместител Анатолий Болюх са сложени под домакински арест, а на 20 места в Москва са осъществени обиски.

При това събраните от сътрудниците информации за Украйна може и да са били точни, само че е рисковано да кажеш на Путин нещо, което той не желае да чуе, споделя Солдатов.

И въоръжените сили не се оправят съгласно упованията, без значение че са били доста подсилени от министъра на защитата Шойгу. Изненадващият им крах в Украйна съгласно специалисти се дължи също на недостатъци в системата и на политическите решения. Тъй като Путин публично твърди, че организира в Украйна " специфична интервенция ", а не война, военните мерки не са били осъществени в цялостен размер, а на бойците не е била обявена действителната цел. Към това се прибавят фактори като солидна корупция и нагаждачество, което кара мнозина подчинени да показват на по-висшестоящите даже неуспехите като триумфи. В резултат на което армията на хартия се оправя доста по-добре, в сравнение с в реалност.
Докъде би стигнал Путин?
Последиците от това са горчиви за Русия. Хиляди бойци и голям брой висши офицери към този момент заплатиха с живота си, а суровите наказания ще обиден огромна част от популацията.

Русия ще бъде изолирана за доста години, а най-големият боязън на Путин е да не би да завърши живота си като Саддам Хюсеин в Ирак или Муамар Кадафи в Либия. Един от значителните претекстове за съветската интервенция в Сирия е била да се предотврати още един деспот като Башар Асад да падне по сходен метод от власт. Това беше реализирано, само че на цената на превръщанто на една страна в отломки.

Затова поражда въпросът до каква степен би бил подготвен да стигне Путин - освен в Украйна, само че и в Русия. И от ден на ден хора в Русия ще се питат по какъв начин е допустимо един дребен кръг от зле осведомени мъже да вземат решение ориста на милиони.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР