Три български проекта, целящи да намалят смъртността при засегнати от

...
Три български проекта, целящи да намалят смъртността при засегнати от
Коментари Харесай

Евросъюзът инвестира над €1 000 000 в наши проекти срещу рака на гърдата

Три български плана, целящи да понижат смъртността при наранени от рак на гърдата, са получили финансиране от Европейския съюз в размер на общо над 1 млн. евро през последните години. Чрез своите изследвания, подходи и взаимна работа с учени от цяла Европа екипите зад MaXIMA, Phasetomo и HypoSense работят в посока подобряването на методите за диагностика и лекуване на заболяването. В колаборация с учени от Италия и Белгия, българският екип на MaXIMA основава база данни с реалистични 3D модели на злокачествени тумори на гърдата, които могат да усъвършенстват актуалните диагностични техники и да създадат ранното разкриване на заболяването доста по-лесно. От тази година базата данни е налична за редица проучвателен екипи, лекари и производители на здравна инсталация.

Ракът на гърдата е най-разпространената форма на рак измежду дамите и тази с най-високи равнища на смъртност. Всяка година над 400 000 нови случаи на дами, наранени от рак на гърдата, са регистрирани в Европа и това прави потребността от развиване на технологиите за диагностика, лекуване и предварителна защита извънредно огромна. Борбата с заболяването е измежду главните цели на Европейския съюз, по тази причина от 2007 година насам са вложени близо 536 млн. евро в общо 1 154 плана, целящи да подобрят предварителната защита, диагностиката и лекуването. Три от тях са български и са осъществени в партньорство с водещи институции и екипи от Европа.

Ключова информация за рака на гърдата в Европа (EU28):

-405 000 дами, диагностицирани с рак на гърдата в Европа всяка година

-1 от 8 дами в Европа развива рак на гърдата в някакъв миг от живота си

-Ракът на гърдата е най-често публикуваната форма на рак измежду дамите – 27% от всички случаи в Европа съгласно данни на СЗО

-Над 1 млн. евро вложени в български планове, борещи се с заболяването

-1 154 европейски плана в региона на рака на гърдата, финансирани общо с близо 536 млн. евро от 2007 година насам

 

Подобряване на диагностиката и лекуването на рака на гърдата в Европейския съюз

 

Финансирането на научни планове и изследвания в региона на рака на гърдата е главен фокус за Европейския съюз. Тази поддръжка разрешава на експерти от редица страни членки да обменят опит, познания и хрумвания с специалисти от други страни, трансформирайки Европа в водач във връзка с взаимните начинания за битка с заболяването. Партнирайки си, екипите от цяла Европа имат опция да подобрят методите за диагностика, лекуване и предварителна защита посредством новаторските си изследвания и подходи. Усилията на Европейския съюз не стопират дотук. Чрез Европейската самодейност против рака на гърдата (ECIBC) Европейски Съюз наложи стандарти във всички страни-членки за повсеместен скрининг, диагностика и грижа, които усилват възможностите за сполучливо лекуване и оцеляване на пациентите с 18%.

 

България с основна роля в битката с заболяването

 

В този подтекст български учени си сътрудничат със своите сътрудници от цяла Европа, обединени от общата цел да подобрят техниките за диагностика на рака на гърдата. Туининг планът MaXIMA, управителен от екипа на доцент Кристина Близнакова в колаборация с научни екипи от Италия и Белгия, е образец точно за българския теоретичен капацитет в региона и основната роля на инвестицията на Европейски Съюз. MaXIMA е финансиран с 998 050 Евро по стратегия „ Хоризонт 2020 “, програмата на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения. Проектът сплотява напъните на водещи учени от 3 европейски страни и има действителния капацитет да способства доста за усъвършенстването на технологии за диагностика на рак на гърдата. Работейки взаимно, екипите се концентрират върху основаване на база данни с реалистични 3D модели на злокачествени тумори на гърдата, посредством които могат да се усъвършенстват актуалните техники, като тримерна и фазово-контрастна мамография. Това от своя страна може да направи ранното откриването на заболяването освен допустимо, само че и по-лесно. От тази година свободен достъп до базата имат и други проучвателен екипи, лекари и производители на здравна инсталация. Наред с научноизследователската активност, екипът работи и върху основаването на мобилно приложение за оценка на риска от заболяване на рак на гърдата.

Идеята е насъбраните познания да са в интерес на дамите и предварителната защита на заболяването. Приложението е създадено и е в развой на оценка от медицински специалисти, преди публично да бъде пуснато на пазара. Повече за плана може да бъде намерено тук.

Проектът Phasetomo е предходник на MaXIMA и управителен още веднъж от доцент Близнакова. Проектът е получил финансиране в размер на 100 000 Евро и е завършил в средата на 2016 година Целта му е била да бъде основан симулационен инструмент за генериране на фазови контрастни изображения, както и 3D логаритъм за фазово контрастна томосинтеза на гърдата (използвани по-късно и като част от MaXIMA). Повече за плана може да бъде намерено тук.

Проектът HypoSense въпреки това сплотява напъните на шест страни, измежду които и България. Инвестицията в българските сътрудници по плана, СУ „ Св. Климент Охридски “, е в размер на 403 162,50 Евро, като планът към момента не е завършил. Целта на научните екипи е да разработят необятно признат и неинвазивен способ за следене на прогресията на рака на гърдата в ранните стадии. Това от своя страна ще помогне на лекарите и особено на онколозите да вземат по-осведомено решение за нужната терапия, тъй че тя да помогне оптимално. Повече за плана може да бъде намерено тук.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР