Три български номинации са сред кандидатите за Мемориалната награда Астрид

...
Три български номинации са сред кандидатите за Мемориалната награда Астрид
Коментари Харесай

Виктор Самуилов, Юлия Спиридонова и Любен Зидаров са номинирани за наградата "Астрид Линдгрен" за 2018 г.

Три български номинации са измежду претендентите за Мемориалната премия " Астрид Линдгрен " за 2018 година: писателите Виктор Самуилов и Юлия Спиридонова и илюстраторът Любен Зидаров, оповестиха от фондация " Детски книги ".

Списъкът с 235-те претенденти беше показан на Панаира на книгата във Франкфурт от ръководителя на журито проф. Буел Вестин. Пълния лист с номинирани можете да видите тук. Номинациите се изготвят с помощта на напъните на над 100 организации от целия свят.

В края на 2015 година фондация " Детски книги " направи първите български номинации за " Астрид Линдгрен " (2017) – писателката Юлия Спиридонова-Юлка и художникът Любен Зидаров.

Мемориалната премия " Астрид Линдгрен " е учредена от държавното управление на Швеция през 2002 година и е най-голямата в региона на детско-юношеската литература. Жури от специалисти избира лауреатът/лауреатите измежду кандидатурите, номинирани от институции и организации от целия свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони (около 570 000 евро). Сред досегашните 17 носители са Шон Тан, Хюс Кайер, Морис Сендак, Кристине Ньостлингер, Катрин Патерсън и Мег Рософ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР