Тревожни са ръстовете на заболяемост в Китай и опасността от

...
Тревожни са ръстовете на заболяемост в Китай и опасността от
Коментари Харесай

Проф. Георги Момеков: Премахването на всички ограничения, свързани с COVID-19, не е рационално

Тревожни са растежите на заболяемост в Китай и заплахата от нов транспорт на инфекции
Ваксинирането е по-безопасен метод за създаване на отбрана, в сравнение с да се разболеете

„ Развитието на пандемията от COVID-19 по райони, ще зависи от имунизационното покритие и безспорно в страни с незадоволително покритие и на процедура нулев интерес към бустирането ще има нови талази. Премахването на всички ограничавания не е рационално, изключително поради следените в Китай тревожни растежи в заболяемостта през последните седмици и опасенията, че още веднъж ще има транспорт на огромен брой инфекции и евентуално нови разновидности на вируса “, предвижда проф. Георги Момеков, дф, ръководител на Българското научно сдружение по фармация и началник на катедра „ Фармакология, фармакотерапия и токсикология “ при Фармацевтичен факултет на МУ, София. Той е измежду десетките експерти, които се включиха в самодейността „ Ти решаваш “ на Българския Червен кръст. Тя сплотява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи експерти, учени, преподаватели от цялата страна в общо изпитание да бъде предоставяна вярна и научно потвърдена информация по отношение на развиването на COVID-19, методите за предотвратяване, следствията от прекарана зараза.

За постковид признаците проф. Момеков споделя, че при някои хора, изключително тези, които са имали тежко първично преболедуване от COVID-19, могат да зародят мултиорганни резултати или автоимунни положения със признаци, продължаващи седмици, месеци или даже години. „ Мултиорганните резултати могат да обиден доста органи и системи, в това число сърцето, белия дроб, бъбреците, кожата и мозъка. В резултат на тези резултати хората, които са боледували от COVID-19, може да са по-склонни да развият нови положения като диабет, сърдечни болести, тромбоза или неврологични положения спрямо хората, които не са боледували от COVID-19 “, разяснява проф. Момеков.

„ Ваксината против COVID-19 провокира по-предсказуем имунен отговор, в сравнение с инфектирането с вируса. Поставянето на ваксина против COVID-19 дава на множеството хора високо равнище на отбрана против вируса и може да обезпечи спомагателна отбрана за хора, които към този момент са имали COVID-19. Едно изследване демонстрира, че при хората, които към този момент са имали COVID-19 и не се имунизират след оздравяването си, вероятността да се разболеят още веднъж от COVID-19 е над два пъти по-голяма, в сравнение с при тези, които се имунизират след оздравяването си. Преболедуването може да обезпечи известна отбрана от бъдещи болести. Това от време на време се назовава " натурален имунитет ", само че равнището на отбрана, което хората получават от COVID-19, може да варира според от това какъв брой леко или тежко е било болестта им, какъв брой време е минало от заразяването им и от възрастта им. Ваксинирането против COVID-19 е по-безопасен метод за създаване на отбрана, в сравнение с да се разболеете “, предлага проф. Момеков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР