Тревожни са новините за българския футбол през този сезон и

...
Тревожни са новините за българския футбол през този сезон и
Коментари Харесай

Валентин Илиев: Лудогорец и ЦСКА ще загубят още точки, Левски става по-силен

Тревожни са новините за българския футбол през този сезон и изключително в зимната пауза. Шефът на Царско село спря финансирането и отборът е сигурен изпадащ, макар че ще доиграе шампионата с млади играчи. Генералните спонсори на Берое и Ботев (Враца) се отдръпнаха, а главният покровител на Арда хвърли кърпата още предходната есен и кърджалийци свиха бюджета.

Какво се случва и за какво футболът ни не е прималив за богатите българи и компании?

На тези и други въпроси потърси за отговори Валентин Илиев. Той е бил първенец и притежател на Купата с ЦСКА и е един от двамата български футболисти, вкарали гол за български клуб на Ливърпул в неговия дом “Анфийлд “. Вальо има настояща визия за родния футбол, защото единствено до преди три месеца беше помощник-треньор на Царско село.

Г-н Илиев, по какъв начин ще коментирате случилото се в Царско село и по какъв начин го приемате?

За мен е ненадейно, защото аз, до момента в който работех там, всичко беше обикновено и бяха основани условия за правене на футбол. Това, което стана, е неприятно, само че мога да кажа, че го одобрявам обикновено, защото към този момент нищо не ме изненадва в българския футбол и всевъзможни неща могат да се случат.

Напролет „ царете “ ще хвърлят юноши против школувани футболисти. Не рискуват ли по този метод да унищожат гениите, в случай че падат наред и с доста голове?

Времето ще покаже. От друга стана пък тези млади момчета получават опция да се потвърдят, да израснат и да бъдат видяни от мениджъри и треньори на други клубове.

Как ще се отразят на елитния ни футбол сходния решения, като това в Царско село, в хода на сезона?

Вижте, само притежателят знае за какво е взел това решение и за какво е постъпил по този начин. Трябва да попитате него. Все отново еднолично устояваше клуба няколко години и пренаписа късата му история. Определено, с цел да се случат в този момент тези неща, евентуално си има сериозна причина, която единствено той знае.

Спонсорите на Берое, Вашия роден Ботев (Враца) и Арда също стопираха кранчето. Четири тима да закъсат финансово в един сезон в елита, скоро не беше ставало. Защо хората с пари бягат от нашия футбол?

При тази световна рецесия и пандемия, е обикновено футболът да остава на назад във времето. Но виждате, че в Б група пък има финансово постоянни клубове. Така че тези, които са съобразителни и настоятелни, съумяват да намират спонсори и способи да се устоят. Такива клубове оцеляват, а други, които изпитват компликации, рано или късно напущат елита и въобще професионалния футбол. Мисля, че по този начин е било и преди, приказвам за интервала след 1989-а година.

Вашият врачански Ботев ще оцелее ли при майсторите?

Силно се надявам да го направи. Засега няма индикации за отричане и нека се спасим, защото Враца е футболен град.

Кой ще вкарва голове, в случай че Бабунски бъде продаден?

Той направи добър сезон и е голям плюс за тима. Но незаменими играчи няма. Преди Бабунски други са вкарвали за Враца. Той е водещ футболист, само че в случай че си тръгне, ще намерят кой да го замести.

Ще успее ли Вашият някогашен отбор ЦСКА да бутне Лудогорец от върха?

Моите прогнози не се сбъдват и по тази причина ще се въздържа да направя такава. Виждам, че Лудогорец взема ограничения - нов треньор, нови футболисти, един от които е измежду най-хубавите български играчи. Ако има нещо несъмнено, това е че борбата сред Лудогорец и ЦСКА ще продължи да бъде оспорвана и недпредсказуема.

Може ли разногласието за купата да се реши в директния мач сред Лудогорец и ЦСКА в плейофите?

Титлата в никакъв случай не се взема решение в директните дуели, по този начин ще бъде и в този момент. Много е мъчно Лудогорец и ЦСКА да завоюват всичките си мачове.

Къде смятате, че могат да изгубят точки?

Всеки в тази елитна група е губил точки и ще продължи да губи. Все някъде и любимците ще бъдат сюрпризирани.

Левски пробва да избави сезона с Купата. Ще го направи ли?

Смятам, че ще стигнат полуфинал, а в случай че там избегнат Лудогорец и вероятно ЦСКА, в случай че се класира, имат действителен късмет да стигнат до мача за трофея. Левски е в напредък след завръщането на Станимир Стоилов и през пролетта ще е напълно друг тим.

Това значи ли, че може да се пребори за третото място?

Няма по какъв начин да кажем занапред, кой ще приключи трети или четвърти, защото най-малко пет отбора са в борбата. Освен Левски, двата пловдивски, Славия и Черно море. Аз персонално съм впечатлен от работата на Илиан Илиев, под чието управление варненци са сериозен тим. Илиан прави страхотна работа и има добър нюх към селекцията. Той взема футболисти, които незабавно се постановат в състава и последният образец е нападателят Евгени Сердюк.

Виждате ли стойностни млади футболисти, които в близко бъдеще да са част от един по-силен наш държавен отбор?

Има такива и незабавно ще посоча Доминик Янков, който сподели много положителни игри. Има и други, само че значимото е какъв брой късмет им се дава и какъв брой търпеливи са треньорите към тях.

Пречат ли чужденците на развиването на родните ни гении?

Не мисля, че пречат. От персонален опит, когато играех, зная, че когато се разчита на един чужденец, той би трябвало да е най-малко с класа над българите в отбора.

Такива ли са непознатите футболисти в България?

Има положителни чужденци, само че има и много такива, от които нашите български момчета са по-добри. Важното е треньорите и шефовете на повече клубове да са смели и постоянно да дават късмет на надарените българи. Както го прави Славия, виждам, че и в моя Ботев (Враца) разчитат на перспективни българи, което е похвално.

Кога ще Ви забележим още веднъж на пейката?

След четири месеца ще се сдобия с Про-лиценз и се надявам да работя за български клуб. У нас мъчно се дава път на млади треньори, само че аз съм окуражен да строя име и като треньор, и да се потвърдя като подобен.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР