Тревожни данни за новия, т.нар. британски щам на коронавируса, изнесе

...
Тревожни данни за новия, т.нар. британски щам на коронавируса, изнесе
Коментари Харесай

Кантарджиев с добра и лоша новина за новия щам

Тревожни данни за новия, така наречен английски вариант на ковид, изнесе публично шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб за битка с ковид проф. Тодор Кантарджиев.

Новата разновидност е доказана 8 инфектирани българи, заяви специалистът пред Българска национална телевизия. Но внесе известна доза утешение: " Ваксината го лови. Това е потвърдено. Ваксините унищожават и този мутирал вирус ”.

Лошото е, че английският вариант е по-заразен. Досега 10 души заразяваха 22, а в този момент 10 ще заразяват 29 ", изясни проф. Кантарджиев. Той обаче бе безапелационен, че при съблюдаване на ограничения можем да ограничим разпространяването на вируса.

" 17 разновидности бяха доказани в петък, направиха го двамата ръководители на референтни лаборатории доцент Иван Иванов и доцент Ивайло Алексиев. И двамата са с медицински специалности вирусология и микробиология. Направиха го брилянтно и съм доста удовлетворен - това, че доказахме, че в нашата страна го има британският вид. Сега към този момент ще стартираме едно доста по-сериозно изследване в нашата страна да забележим какво е разпространяването ", съобщи още той.

При тези 8 души има такива, които преди малко са пристигнали от Англия - незабавно са болни, незабавно са карантинирани и са признати в болница у нас. Трябва да създадем по този начин, че да ограничим новия вид на варианта да не плъзне из страната. Всеки, който се върне от Западна Европа и по-специално от Англия да не събира цялото си семейство, а просто да се самоизолира известно време, добави проф. Кантарджиев. 

" Сегашните 8 инфектирани са влезнали в лечебни заведения и не са разпространявали вируса доста, тъй като там се съблюдават ограниченията за изолираност при лекуването. Съветвам всички, които си идват първо да се изследват постоянно и второ, да не контактуват с доста хора ", сподели още той.

" Имаме огромна смъртност, тъй като имахме доста случаи ноември, декември и, когато положението е тежко, лекарите се борят дълго време.  Смъртността в нашата страна и без ковид беше много огромна. Това се дължи освен на нашето опазване на здравето, на медицински грижи, ненапълно и на логика на психиката - българинът нормално чака да му мине. Когато случаите започваха да се усилват, много хора чакаха и идваха в последния миг, когато към този момент нищо не можеше да бъде направено. Сега, да се надяваме, чакаме да намалее смъртността, тъй като много се научиха и сътрудниците да лекуват. ", счита проф. Кантарджиев.

" Големият български проблем е недоверието в институциите, науката, медицината и опазването на здравето, което се случи от говоренето на разнообразни неща от хора, които споделяха, че са лекари, само че не се държаха като лекари ", сподели още проф. Кантарджиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР