Тревога заради нов вариант на коронавируса, съдържащ необичайно много мутации.

...
Тревога заради нов вариант на коронавируса, съдържащ необичайно много мутации.
Коментари Харесай

По-опасен от Делта: появи се нов вариант на коронавируса с необичайно много мутации


Тревога поради нов вид на ковид, съдържащ извънредно доста разновидности. Предполага се, че той е по-заразен, елементарно се изплъзва от имунния отговор на организма и нападна най-вече младежи. Държавите към този момент реагират.

Разпространението на нов, евентуално още по-опасен вид на ковид в южните елементи на Африка провокира паника по целия свят. Експерти се притесняват, че разновидността B.1.1.529, който съдържа извънредно доста разновидности, е.

Какво се знае дотук

Южноафриканският институт по заразни заболявания NICD заяви за първите регистрирани 22 случая на зараза с новия. Потвърдени случаи на болест с него има и в Ботсвана и Хонконг. Именно в Ботсвана на 11 ноември за първи път беше открит новият вид на ковид.

Южноафриканският министър на опазването на здравето дефинира новия вид като „ пораждащ сериозна паника " - и като причина за експоненциалното повишаване на инфекциите в ЮАР. В сряда броят на новозаразените надвиши 1200 души за денонощие, откакто при започване на месеца заболеваемостта се движеше към едвам 100 случая дневно.
Редакцията предлага
Учените считат, че новият вид на ковид съдържа най-малко 10 разновидности, а някои приказват даже за повече от 30. За съпоставяне:, а при Бета разновидността - за три разновидности. Според Ричард Лесълс от института KRISP новият вид се популяризира по-бързо от Делта и съставлява по-тежко тестване за имунната система на индивида. Експерти настояват още, че този вид на ковид нападна най-вече младежите.

Основният проблем при този нов вид: поради многото разновидности в спайк протеина имунните кафези не могат да се преборят с него задоволително дейно - и по този начин той се изплъзва от имунния отговор на организма.

Първите ограничения са към този момент факт

Заради разпространяващия се нов вид немското държавно управление ограничи фрапантно полетите от и до ЮАР: от среднощ (петък против събота) самолетните компании ще могат да транспортират от ЮАР до Германия единствено немски жители, като идващите са длъжни да съблюдават 14-дневна карантина - в това число и в случай че са изцяло имунизирани.

Европейската комисия също подхваща ограничения против разпространяването на новия вид на ковид - ще предложи на обособените държавни управления да спрат полетите от и до засегнатите южноафрикански страни, разгласи в Туитър председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Израел към този момент разгласи за „ алена зона " ЮАР, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини. Това значи, че се не разрешава влизането в Израел на непознати жители, идващи от тези страни. А израелците, прибиращи се от въпросните страни, са длъжни да останат 14 дни в профилиран хотел за карантинирани.

И Англия стопира полетите от ЮАР, Ботсвана, Зимбабве, Есватини и Намибия. Всички идващи от тези страни би трябвало да се карантинират, а пътувалите през последните 10 дни са призовани да се тестват и изолират. Дотук във Англия няма доказани случаи на инфекции с новия вид, само че осведомителната организация PA напомня по този мотив, че единствено от ЮАР идват на ден по към 700 души във Англия, а за коледните празници се чака броят на пътуващите да се усили.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Защо българите не желаят да се имунизират?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР