Третото издание на фестивала Реките на София ще се състои

...
Третото издание на фестивала Реките на София ще се състои
Коментари Харесай

Фестивалът Реките на София очаква 30 000 души на Лъвов мост

Третото издание на фестивала " Реките на София " ще се състои по традиция в коритото на Владайска река до Лъвов мост — с голям брой безвъзмездни събития, качествена музикална стратегия, арт базар, съоръжения, съвременен цирк и лятно кино.

 

Рекорден интерес

 

В обществените мрежи декларират предпочитание да участват рекордните над 28 000 души, като на място се чакат повече. Организаторите от фондация Колективът са се подготвили с голям брой атракции по крайбрежията на Владайска река, както и на равнището на площад Лъвов мост.

 

Арт базар и доста музика

 

В рамките на фестивала може да се видят куклен спектакъл, кино прожекции, шоу с въздушна йога и базар на създатели и занаятчии — отпратка към тогавашния битак в коритото на реката. Ще свири духов оркестър и ще се включат свежи млади реализатори като певицата Яна Янчева — YАИА и интернационалната софийска тайфа Latino Kopeles Band. Предстои да се разгласят още доста изненади в музикалната стратегия.

 

Европейски оценки

 

Тази година фестивалът “Реките на София ” минава под знака на две интернационалните оценки. Инициативата “Реките на София ” стана единственият финалист от България в премиите за дизайн на Европейската комисия “Нов европейски Баухаус ”.

 

“Реките на София ” също по този начин завоюва и Наградата за европейско културно завещание / Наградата Европа Ностра - най-престижното отличие в Европа в тази сфера. Част от каменното корито на Владайска река е прието още през 1988 година за “паметник на градинското и парково изкуство ”. Въпреки сегашните проблеми на реката, този статут на културна полезност демонстрира капацитета ѝ да бъде едно красиво място в града. На фестивала “Реките на София ” се вижда какво е допустимо, когато хората се съберат край Владайска и тя стане място за отдих, музика и изкуство.

 

Церемония по награждаване

 

На откриването на фестивала на 2 септември от 18:00 ч. румънският проектант Ойген Вайда, член на журито на премиите Европа Ностра, ще връчи на уредниците от Колективът знак за Европейско културно завещание. Вайда получава международна популярност поради работата си по запазване на монументи на културата в селски региони в Румъния. Той има опит в това по какъв начин подценени места, където смяната наподобява сложна, могат да се съживят и хората да се върнат към тях — както е и с реките на София.

 

След церемонията по награждаване ще стартира същинският фестивал с духов оркестър, театър с въздушна йога и музика и танци до късно.

 

Дългосрочни решения за реките

 

Преди формалното разкриване на фестивала ще се организира конгрес с другите институции, които дават отговор за Перловската и Владайската река — представители на Министерство на околната среда и водите, Столична община, Софийска вода и други. Ще се обсъдят решения за възстановяване на положението на реките и изключително чистотата им, както и последващи стъпки, които институциите ще подхващат. Темата за чистотата на водата и живота в реките ще бъде отразена и посредством галерия на фотографа Валерий Пощаров и WWF България за популацията от есетри в българския Дунав - една от многото застрашени екосистеми в реките ни.

 

Международните оценки тази година демонстрират огромния капацитет на градските реки като зелени коридори и пространства за просвета. Фестивалът “Реките на София ” предлага да изживеем тази смяна тук и в този момент – от 2 до 4 септември.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР