Третиране на пчелите през пролетта – всяка пролет повечето пчелари

...
Третиране на пчелите през пролетта – всяка пролет повечето пчелари
Коментари Харесай

Третиране на пчелите през пролетта – как да го направим

Третиране на пчелите напролет – всяка пролет множеството пчелари се чудят по какъв начин да третират своите пчели срещу вароатоза и нозематоза. Някои пчелари въобще не третират напролет, тъй като са се справили добре през есента. Те настояват, че нямат проблеми с заболяванията, даже и като не третират напролет. Това изказване обаче зависи от доста фактори и от време на време може да се случи по този начин, че още през лятото да имаме извънредно мощно опаразитени пчели с кърлежа вароа .

Ето за какво е целесъобразно да се третира срещу вароатоза както през есента, по този начин и напролет. Ако зимата е била мека и нашите пчели са имали доста очистителни облитания, то ние можем да пропуснем третирането срещу нозематоза. В противоположен случай е по-добре да третираме. Възможно е да имаме проблеми и с варовитото пило, по тази причина ще разгледаме по какъв начин да действаме с такива фамилии.

Пролетно третиране за вароатоза

Според доста пчелари, ние наложително би трябвало да създадем третиране против акари напролет. Дори не е наложително да е отнасяне, а просто някакво деяние, с което да понижим популацията на вароа кърлежите в нашите пчелни фамилии. Защото колкото повече кърлежи има в обещано семейство, толкоз е по-голям риска то да работи все по-лошо, да се болести с разнообразни вируси и най-после да загине.

Акарът Вароа, в комбиниране с вирусите , поврежда пчелите още в етап на пило. По този метод засегнатите пчели имат къса дълготрайност на живот и са с по-малки благоприятни условия самите те да отгледат пило. За всички пренасяни от акара Varroa destructor вируси важи следното: с покачващата се опаразитеност с акари се усилва освен броят на инфектираните с вируси пчели, само че и броят на пчелите с малформации. Това може да се предотврати единствено в случай че опаразитяването се държи на ниски нива през цялата година!

Просто би трябвало да запомним, че десетина акара от пролетта могат да се възпроизведат до стотици през есента . С изчистването на най-малко 60 – 70% от пролетните акари, ние ще сме в положение да държим нашите пчелни фамилии в добра кондиция до Август месец, когато започваме отначало битката с кърлежа. Подходящо пролетно третиране на пчелите се прави през Април и Май.

Третиране на пчелите през пролетта с оксалова киселина

По принцип оксаловата киселина е необятно употребена за отнасяне преди зимата. Това е по този начин, тъй като тя е доста ефикасна когато няма пило. През пролетта обаче има много пило и по тази причина е много по-трудно да третираме непосредствено с оксалова киселина. А и както знаем, оксаловата киселина би трябвало да се употребява единствено един път на едно потомство пчели . В противоположен случай пчелите ще получат увреждане.

Ето за какво може да третираме с подготвени артикули, които съдържат оксалова киселина. Такива са следните артикули:

Оксалис – третирането се прави като се напръскват всички междурамия с към 20 мл за обикновено по мощ семейство. Прилагаме това лекарство при външна температура от 5 до 25 градуса, рано заран или късен следобяд, когато множеството пчели са в кошера. Накапан в кошера, Оксалис се разнася от пчелите в размера на целия кошер. Компонентите му задействат пчелите и отключват естественият им инстинкт за самопочистване. Пчелите отстраняват акарите, които с помощта на добавката напущат гостоприемниците си. При вярна приложимост няма никакви странични последици за пчелите, майката и пилото. За да направляваме резултата, преди използването на Оксалис слагаме на дъното на кошера бял лист хартия, намазан с вазелин. На идващия ден ревизираме количеството на отпадналите акари. Ако броят на акарите, залепнали на листа е огромен, вършим още едно отнасяне след 7 дни.

Ленти с удължено деяние на оксалова киселина – тези ленти срещу акар са напоени със примес от глицерин и оксалова киселина. Слагаме от 3 до 8 ленти в кошер, според от силата на пчелното семейство. За отводка с 3-5 рамки са нужни 2 ленти. На обикновено развито семейство 6-8 рамки слагаме 4 ленти. Слагането на повече ленти/1-2 ленти/ не води до предозиране. Има дълготрайно деяние 40-60 дни, което му разрешава да е ефикасен в битката с акара, даже при съществуване на пило в дейния сезон. При слагането на лентите използваме ръкавици! Лентите се изгризват последователно от пчелите и няма потребност да се отстраняват от пчеларя, след приключване на действието им.

Третиране на пчелите през пролетта с мравчена киселина

За оптимални резултати от  мравчената киселина  се дефинира минимална температура на въздуха от 10 градуса по целзий и оптималната от 25 градуса по целзий. В този диапазон би трябвало да създадем нашето отнасяне, тъй че се съобразяваме с времето. Важно е да се поддържа дълготрайност на изпаряването на мравчената киселина в пчелното семейство от 13 дни.  Дозата за отнасяне  на 1 пчелно семейство е  30 мл 85% мравчена киселина , които слагаме върху картонена плоча с размери 10Х10Х0,5 см. Напоената плоча слагаме върху рамките, в противоположния завършек на прелката.

Друг вид за  отнасяне с мравчена киселина  е, като сложим  25 мл 60% мравчена киселина  в капачка от буркан и я сложим върху питите. След 24 часа махаме капачката. След 4-5 дни можем да повторим отново процедурата. Също по този начин постоянно можем да закупим  изпарител за мравчена киселина , с който да дозираме точните мл.

Трябва да работим доста деликатно с мравчената киселина. И да внимаваме да не предозираме, тъй като ще имаме проблеми със починали пчели или майки.

Третиране на пчелите напролет с тимол

Пролетта е идеална за отнасяне с тимол . Самото отнасяне би трябвало да се направи като тимола се поставя от горната страна на рамките. Дозата на тимола във тип на прахуляк е 0.25 грама на междурамие пчели. Много слабите фамилии не се третират с тимол.

Тимолът би трябвало да е надробен на прахуляк, а пчелите в междурамията се напрашват благодарение на гъсто решето. Третираме трикратно през 4 дни. Преди самото напрашване е добре да опушим пчелите с пушек, с цел да може да поемат мед и да усилят размера на тялото си. Така се “оголват ” по-добре кърлежите. За предпочитане при този способ е да имаме дълбоки противовароатозни мрежести дъна.

Друг метод за отнасяне с тимол е следният. Слагаме 10 грама тимол в марля и тази марля слагаме над рамките, по опция в задния завършек на кошера. След месец махаме марлята.

При отнасяне с тимол външните температури би трябвало да са непрекъснати, на нива над 15 градуса по Целзий, тъй че да се изпаряват задоволителни количества от веществото. Тимолът се ползва при температури на въздуха не повече от 27 градуса по Целзий. Най-добре работи при мокрота на въздуха 30-40%.

Знаете ли, че: в скандинавските страни, където зимите са дълги и сурови, от всички способи, способи и средства в битката с Вароа, най-ефикасен се оказал тимола. В особено издълбано място в горната част на рамките се сипва 10 г тимол в една рамка. Тази рамка с прашец, мед и тимол се слага в средата на гнездото, като тимола се изпарява последователно през цялата зима. Излизащите от килийките кърлежи падат в мрежестото дъно и умират на пода. Такова отнасяне не тормози естествения живот на пчелните фамилии, майките не се повреждат, пилото също, пчелите не умират. Няма набези!

Третиране на пчелите през пролетта с млечна киселина

Чрез основаването на ранни отводки ние ще можем да разтеглим стопанството преди всичко. На второ място ние сигурно ще понижим нашествието от акари Вароа в продуктивните ни пчелни фамилии. Едно обикновено по мощ пчелно семейство, намиращо се във етапа си на възходящо развиване, ще се оправи с следствията от “окастрянето ” му за образуване на отводка.

Освен всичко друго, по този метод ще понижим роенето в пчелина. След като създадем ранна отводка (без остарялата майка), ние би трябвало да изчакаме 22 дни, с цел да може всичкото запечатано пило да се излюпи. Третираме отводката с 15%-ов разтвор на млечна киселина. Повтаряме третирането след 7 дни . За задачата напръскваме пчелите от всички пити. Външната температура не би трябвало да е под 4 градуса, за най-хубави резултати ни трябват най-малко 10 градуса по Целзий.

Млечната киселина е безвредна както за пчелите, по този начин и за пчеларя . След второто отнасяне, новата млада майка би трябвало да стартира да снася яйца. И с подобаващите грижи можем да имаме пълноценно пчелно семейство преди зимата, което ще е изчистено от кърлежа. А с отнемането на пчели и запечатано пило от главното семейство, за изработката на отводката, ние също ще сме редуцирали равнището на опаразитеност в това семейство.

Съвет: можем да използваме строителната рамка напролет, с цел да понижим неведнъж опаразитяването на акарите по пчелите. Когато търтеевите килийки от строителната рамка са запечатени на към 60-70%, тогава изрязваме далака. Чрез двукратно или трикратно изрязване на далаците през Април и Май, ние ще сме в положение да понижим доста броя на акарите. Понякога тази интервенция може да ни бъде изцяло задоволителна и да не ни се постанова да третираме с каквито и да било препарати напролет.

Пролетно третиране за нозематоза

При естествени зими, с добре гледани пчели, запасени с прекрасен нектарен мед (не с манов), ние няма да има потребност да третираме напролет за нозематоза. Добре е единствено при първият пролетен обзор да обгорим хубаво дъната на кошерите с горелка. Ако обаче нашите пчели са зимували неприятно, или са зимували на манов мед, то може да имаме проблеми с нозематозата напролет.

Ето за какво е добре да създадем третиране с йодсептадон . Рецептата е – на  1 литър захарен сироп 1:1  добавяме  30 мл. 10% йодасептадон . Третираме по 5 мл. от разтвора на междурамие пчели. Добре е да сменяме допустимо най-вече остарели пити, като слагаме нови рамки с восъчна основа за строеж.

Как да третираме пчелите при варовито пило

Понякога се случва по този начин, че някое от нашите пчелни фамилии да има варовито пило напролет. Това е гъбично заболяване на пилото, най-често на търтеевото пило. Трябва да предприемем незабавно ограничения, с цел да спрем разпространяването му в нашия пчелин. На помощ идва българския артикул Тайфун , който има извънредно сполучливо деяние. Лентите слагаме напречно на рамките, над гнездото, по една лента на семейство.

В такива фамилии е добре да сменим остарялата майка, както и да се опитаме да подменим всички негови пити с нови. Старите претопяваме. За да се предпазим в най-голяма степен от варовитото пило, би трябвало да отглеждаме мощни пчелни фамилии през цялата година. Добре е нашият пчелин да се намира на проветриво и слънчево място. И да подменяме допустимо най-вече остарели пити всяка година.

Успех в битката с заболяванията и неприятелите по пчелите и Ви желаем сполучлива година!

Как да удвоим броя на кошерите за една година – примерна тактика

Как да удвоим броя на кошерите – както всички живи същества на планетата, пчелите също имат инстинкт за размножаване. Този инстинкт е изключително развъртян напролет – месец Май и месец Юни са главните месеци на роене на пчелите. Пчелите набират сили през ранна пролет и усилват доста своя брой. Когато доближат избрани стойности, като…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР