Трети сме по ръст на поръчки на тестеното изделие в

...
Трети сме по ръст на поръчки на тестеното изделие в
Коментари Харесай

1400 лева похарчи столичанин за пица

Трети сме по растеж на поръчки на тестеното произведение в Европа през 2023 година

Софиянец е платил 1400 лв. през предходната година за поръчки на пици, оповестиха от една от фирмите за доставка на поръчки по домовете в изследване, отдадено на международния ден на пицата, който чествахме през вчерашния ден, 9 февруари. Друг столичанин пък държи върха за брой поръчани пици през 2023 година - 240 броя, или приблизително са му доставяни по 4 пици седмично.
Страната ни е на трето място по растеж на поръчки на пица в Европа за 2023 година по отношение на миналата година. Най-предпочитаната от българите пица е била вегетарианската “Четири сирена ”, следвана от “Наполи ” и “Пеперони ”.

Освен в София, отличници в потреблението на пица с доставка са били потребителите в Пловдив и Варна, като 70 на 100 от всички доставки на ястието през годината са осъществени в трите града.

Най-много от сънародниците ни поръчват италианския специалитет за вечеря в края на работната седмица. 42 на 100 от поръчките през компанията за доставки са направени сред 18 и 20 часа. Близо половината от всичките клиенти са поръчали тесното произведение от петък до неделя.

Пицата е била измежду главните желания на българите и за сантименталната вечеря на Свети Валентин. Миналогодишният 14 февруари е бил денят с най-вече поръчки посредством доставчика за цялата 2023 година А забележителна част от поръчките на Свети Валентин с изключение на пица са съдържали и цветя.

Въпреки, че за произхода на пицата спорят и други претенденти, публично се приема, че актуалната пица е основана в Неапол през 19 век и през днешния ден е една от най-предпочитаните храни в света.

С 5,9 на 100 са нарастнали цените на пиците в страните от Европейския съюз през декември 2023 година по отношение на същия месец на миналата година, демонстрират данни на европейската статистическа работа Евростат. За съпоставяне, през 2022 година пиците в Европейски Съюз са поскъпнали с 15,9%. Това демонстрира по-бавно повишаване на цените на пиците през предходната година, което е обвързвано със забавянето на инфлацията.

Най-голямото повишаване на цените на пиците в страните от Европейски Съюз е регистрирано в Унгария, където тестеното произведение е поскъпнало с 13,4% за година. На идващите места по повишаване на цените са Люксембург с повишаване в размер на 11,3 на 100 и Латвия с 10,6 на 100.

Най-малко за година са се трансформирали цените на пиците в Нидерландия, където цената даже е намаляла с 0,9 на 100. Минимално е повишаването в Дания - с 0,6 на 100, и Белгия - с 1 на 100.

В България за година пиците са поскъпнали с 4,1%, демонстрират данните на Евростат. Точно колкото при нас е покачването на цените на пиците в Португалия и Ирландия. Но в девет страни от Европейски Съюз повишаването на пиците е по-малко в сравнение с при нас.

Сред тях са Словения, където повишаването е единствено с 1,1 на 100, Чехия с повишаване на цените с 2,1% и Естония с 3,4%.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР