Трети мост на Дунав никога не е бил приоритет нито

...
Трети мост на Дунав никога не е бил приоритет нито
Коментари Харесай

Няма да има нито един нов мост над Дунав в следващите 6-7 години

Трети мост на Дунав в никакъв случай не е бил приоритет нито на българските, нито на румънските ръководещи. Това стана ясно след срещата на българските министри на превоза Николай Събев и на районното развиване Гроздан Караджов с румънския им сътрудник Сорин Гриндяну, министър на превоза и инфраструктурата, в петък. На нея бяха контрактувани взаимни старания в разнообразни области - за обезпечаване на целогодишен плавателен път по река Дунав, стартиране на фериботна линия Русе - Гюргево до юни, облекчение на придвижването на пасажерите и това сред граничните ни преходи още за летния сезон.

Били са разисквани и проектите на българското държавно управление да построи 4 моста сред двете страни по Дунав, което е значимо поради отчаянието на русенци, че са инфраструктурно изолирани от България и света, въпреки да се намират на цели два коридора от европейската трансгранични транспортна мрежа. Но министърът на превоза Николай Събев съобщи, че поради слабия прогрес по Меморандума сред България и Румъния от 2019 година занапред ще бъдат изследвани пет точки, където могат да бъдат издигнати мостове. Защо това е нужно не стана напълно ясно, откакто идейни планове за уреди от дълго време съществуват при Силистра, Оряхово, Никопол и втори мост край Русе.

Новото държавно управление поде тематиката с мостовете директно след встъпването си в служба, като преди 2 седмици вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че в границите на 4-годишния мандат ще бъдат издигнати " 4-5 моста " на Дунав и 3 тунела под Стара планина. Дни по-късно районният министър Гроздан Караджов го отвърна с думите, че за 4-годишен мандат може най-вече да стартира строителството на един или повече мостове, а 6 години е минималният период, без обжалвания, за изграждане. Но в този момент се схваща, че занапред ще се вършат разбори и изследвания.
Министрите на превоза и на районното развиване Николай Събев и Гроздан Караджов (в средата) оповестиха, че занапред ще се проучват вероятните местоположения за мостове над Дунав Фотограф: Моника Върбанова
Иначе опциите за осъществяване и финансиране на сходни уреди не са по никакъв начин дребни. Чрез Механизма за съгласуваност на Европа трансграничния кулоар, който минава през Букурещ, Русе, през Стара планина до Маказа, може да бъде съфинансиран в огромна степен от Европейски Съюз в " обозримо бъдеще ", сподели Гроздан Караджов. Това ненапълно е истина, стига страната да е го е заложила като приоритет за новия програмен интервал по този или някои от другите вероятни разновидности за финансиране. След въпрос на в. " Капитал " се разбра, че все още не е направено.
Реклама
Впрочем за втори мост сред Русе и Гюргево се приказва от години. Съоръжението сред двата града, което дълго време бе и само за страните, е толкоз механически остаряло, че не може да поеме интензивния трафик сега. " Има декларирани китайски планове освен за втори мост край Русе, само че за автомагистралата Русе - Велико Търново и свързването й с тунела под Шипка в автомагистрален габарит ", разяснява през далечната 2018 година тогавашният министър на районното развиване Николай Нанков. Близо пет години след тези обещания, вложенията липсват изцяло.

Министър Караджов въпреки всичко успокои жителите на Русе, че се прави техническо планиране за главен ремонт на Дунав мост от българска страна (Румъния ремонтира своята част още през 2018 година), което също бе отлагано с години.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР