Трети ден депутатите спорят за разпределението на председателските и зампредседателските

...
Трети ден депутатите спорят за разпределението на председателските и зампредседателските
Коментари Харесай

Петков към ГЕРБ и ДПС: Кой ви се обади и помоли Радостин Василев да не е шеф на спортната комисия

Трети ден депутатите спорят за разпределението на председателските и зампредседателските места в парламентарните комисии, без които Народното събрание не може да стартира същинската си работа - да разисква и гласоподава законопроекти.

Онзи ден първо сякаш се бях разбрали за председателските места, през вчерашния ден (26 октомври) се оказа, че има проблем със зампредседателските места, както и с едно от ръководните - на другояче не най-ключовата спортна комисия. Днес (27 октомври) ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров разгласи, че късно през нощта партията е получила известие, че спортната комисия е дадена на Движение за права и свободи след позвъняване и външна интервенция. Обяви, че новото болшинство още веднъж се постанова, визирайки ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ". Заедно те избраха Вежди Рашидов от партията на Бойко Борисов за ръководител на Народното събрание и демонстративно отхвърлиха на " Продължаваме промяната " отмора преди гласуването за началник на Народното събрание.

По първична информация " Продължаваме промяната " трябваше да управлява парламентарните комисии по опазване на здравето, електронно ръководство, земеделие, въпросите на Европейския съюз и спорт. По думите на Андрей Гюров в отсъствието на " Продължаваме промяната " е контрактувано партията да получи комисията по правата на индивида вместо комисията по спорта.

Кирил Петков сподели, че до смяната се е стигнало след интервенция извън, само че не уточни от кое място съгласно него са пристигнали напътствията. По думите му повода е, че отделилият се от " ИТН ", към този момент народен представител от " Продължаваме промяната " и някогашен министър на спорта в бившето държавно управление Радостин Василев е подал сигнал за спор на ползи против сегашния министър на спорта Весела Лечева. Според Петков сюжетът демонстрира, че когато става дума за подозрения за корупционни практики, ГЕРБ и Движение за права и свободи " скачат координирано ".

Депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков изиска да знае дали намесата в парламентарните комисии е пристигнала от президента Румен Радев, като в духа на държанието на левицата от последните месеци упрекна президента, че " от дълго време е прекрачил конституционните си пълномощия ". Въпросът на Божанков остана без отговор, само че по неофициална информация и от редиците на " Продължаваме промяната ", и от Българска социалистическа партия инструкциите към спортната комисия и Движение за права и свободи са пристигнали таман от президентството.

" Продължаваме промяната " и Движение за права и свободи си насочиха взаимни обвинявания в неистини. Първо ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разгласи, че партията на Петков и Василев е получила управленията на всички комисии, които е поискала, и никой с изключение на Движение за права и свободи не бил желал в началото спортната комисия. Отговори му Асен Василев, като сподели, че " Продължаваме промяната " била поискала председателските места в комисиите по бюджет и районно развиване, само че сделка не е била реализирана. ГЕРБ припомниха, че в предходното Народно заседание " Продължаваме промяната " са нарушили парламентарната процедура, като не са дали нито едно председателско място на тогавашната съпротива, а в този момент управителните места се разпределят съразмерно на размера на групите. Партията на Кирил Петков и Асен Василев се чака да получи пет председателски места.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР