Трета седмица властите на три държави бездействат за поредната екологична

...
Трета седмица властите на три държави бездействат за поредната екологична
Коментари Харесай

Три държави трета седмица бездействат за обгазяването на Русе

Трета седмица управляващите на три страни бездействат за следващата екологична злополука над Русе. Три сръбски баржи, пренасящи 3600 тона въглища от пристанище Констанца за Белград, са спрели на 496-и речен километър покрай пристанище Гюргево от над две седмици и не могат да продължат заради ниското равнище на река Дунав. На едната баржа от 3 юли има самозапалили се въглища, които обгазяват нашия град. Към това се прибавя горенето на стърнища на румънския бряг на реката, а съгласно русенци - и безконечните анонимни индустриални замърсители в града.

Местната екоинспекция излъчва хилави известия за замърсяването, от които все излиза, че " нормите са повишени, само че не превишени ". Кметът и екоминистърът в оставка дни наред имитират активност, както и румънската страна, а от Сърбия няма ни новина, ни кост. Междувременно пожарът към този момент е обхванал втората баржа, като има заплаха да се трансферира и на третата, заяви през днешния ден организация Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Инспекторатът за изключителни обстановки в Гюргево разказа през днешния ден хронологията на случая:

Още на 3 юли пожарната работа е получила на незабавния телефон 112 сигнал за пожар в товара на баржа, пренасяща въглища. Обаждането е постъпило от личния състав на тласкача. След интервенцията баржата, дружно с други два сходни плавателни съда, принадлежащи към същия ескорт, е траяла пътуването си до крайната дестинация Белград, само че заради ниското равнище на реката е спряла и не може да продължи. С оглед на естеството на товара и заради високите температури въглищата се самозапалват, като горят в тлееща фаза без пламък, прецизира Инспекторатът за изключителни обстановки в Гюргево.

Ръководството на инспектората е провело диалози с представителя на транспортната компания за метода на гасене на товара, а точно посредством наводнение, което би довело както до разграждане на товара, по този начин и до опцията баржите да потънат и да се стигне до голямо замърсяване на река Дунав. Това в допълнение усилва и задушливия пушек, който се носи към Русе.

Според румънския Инспекторат за изключителни обстановки допустимо решение на казуса е да се разтовари наличието на баржите, да се потуши тлеещият пожар и въглищата (1200 тона във всяка баржа) да се реалокират на четири баржи, с цел да се понижи товарът. За това оня ден говореше и кметът на Русе Пенчо Милков, който щеше да упорства за такива ограничения от сътрудниците си в Гюргево. Резултати обаче няма. Според Българска телеграфна агенция, " за осъществяването на тази маневра е належащо потреблението на плаващ кран и сега се водят диалози с българските сътрудници за разрешаване на обстановката във допустимо най-кратък период ".

Представители на Инспектората за изключителни обстановки в Гюргево декларират още, че " тази обстановка не заплашва членовете на екипажа, а пожарникарите извършват задания по наблюдаване и са подготвени да окажат поддръжка когато и да е, в случай че обстановката го постанова ".

Нашата екоинспекция също другояче регистрира активност - тя е уведомила на 19 юли министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, който е изпратил сигнал до румънския държавен секретар по околната среда, с цел да се подхващат дейности по преместването на съда надалеч от града. Вече има и съгласуваност сред представителите на пожарната от двете страни на границата, с цел да бъде потушено това тлеене, акцентира инж. Цонка Христова, шеф на инспекцията, в известие на уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Резултати от сигнала не са известни - към този миг няма информация въпросният плаващ кран да е дошъл. Министър Сандов е направил единствено едно официално включване по тематиката на 19 юли вечерта, когато русенци към този момент бяха протестирали против замърсяването. Това включване обаче единствено буквално повтаря известието на Регионална инспекция за опазване на околната среда от същия ден. С други думи - дотук най-малко обществено известната интензивност на министъра се изчерпва с въпросния сигнал.

Междувременно към тлеещите въглища в коктейла, който дишат русенци, се прибавят и нови детайли. В последните дни има недоволства от обичайното за този сезон горене на стърнища на румънския бряг на реката. В града подозират и че локалните печално известни индустриални замърсители, които управляващите нормално заобикалят да посочват по име, се възползват от обстановката да престъпват на собствен ред нормите.

Днес на изключителна сесия на общинския съвет кметът Пенчо Милков разгласи, че е подготвил писмо до Министерския съвет, до министъра на околната вода, до РИОСВ-Русе и до регионалния шеф, с което упорства до часове да бъдат подхванати ограничения за определяне на източника на промишлено замърсяване в Русе.

„ Вчера и оня ден съществена тематика бяха баржите, с които румънската страна не може да се оправи просто да ги изтегли. Вчера бях в Гюргево дружно с нашия дипломат в Румъния по този въпрос. Сега сме изправени още веднъж пред миризми, които съгласно мен очевадно имат индустриален темперамент – нито има печки, които горят, нито на ТИР-ове ни мирише. Мирише ни на промишлено замърсяване. Действията би трябвало да бъдат подхванати незабавно. Искаме до часове и информация пред всички кой е източникът на тази задушлива миризма “, декларира Пенчо Милков посредством " Facebook " (link is external). Милков е повдигнат за кмет от Българска социалистическа партия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР