Трета поредна година гроздоберът започва по-рано заради климатичните промени и

...
Трета поредна година гроздоберът започва по-рано заради климатичните промени и
Коментари Харесай

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

Трета поредна година гроздоберът стартира по-рано поради климатичните промени и това е една от аргументите за зародилите усложнения в акцията. Тази детайлност заяви шефът и ръководителят на Изпълнителната организация по лозата и виното Красимир Коев, който дружно със заместник-министъра на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов имаха среща с производители на грозде и вино от Силистренско. Двамата сложиха акцент върху нуждата от основаването на групи и организации на производителите.
" Когато земеделските стопани не са обединени, нито имат опция да договарят за добра цена, нито имат наличните количества, тъй че сами да ръководят пазара. В момента всички стопани чакат винпромите да дойдат да изкупят гроздето. Възможно е да се подхващат и други ограничения, да стартират те по-малки количества в страната да оферират, където няма такова огромно предложение, с цел да вземат по-добра цена ", предложи заместник-министър Чавдар Маринов. Според Красимир Коев на никое място в Европа не се субсидира кг грозде.
Това се случва само от взаимно-спомагателни фондове - организации, които са си създали самите лозари с винарите, изясни Коев и акцентира, че има опция такава мярка с европейски средства да бъде включена в програмата на лозарите. " Но го има момента за частта, която да дадат от себе си ", акцентира той.
" Искам да успокоя всички, че гроздето ще бъде прибрано. Просто би трябвало повече осведоменост къде какви количества грозде има, с цел да могат винарските предприятия да се ориентират ", сподели Коев. Подчертано бе, че страната и Министерството на земеделието, горите и храните и в частност Изпълнителната организация по лозата и виното вършат всичко допустимо за разясняването на новите ограничения, които ще се вкарат от идната година, които могат да компенсират сходни спешни обстановки. Очаква се тази година реколтата да бъде относително слаба, само че гроздето да е с високо качество.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР