Трескава подготовка тече в Триград за поредните Орфически мистерии. Празникът

...
Трескава подготовка тече в Триград за поредните Орфически мистерии. Празникът
Коментари Харесай

Готвят Орфически мистерии в Триград

Трескава подготовка тече в Триград за следващите " Орфически мистерии ". Празникът на селото ще бъде на 28 юли (събота) и, както постоянно, чакат хиляди посетители. А туристическото сдружение " Орфей ", което стопанисва пещерата " Дяволско гърло " и е главен спонсор на събитието, подарява родопска носия на 16-годишна национална певица.

Празникът е отдаден на легендата за митичния артист Орфей. Неговата обичана Евридика бива ухапана от змия в деня на сватбата им и умира. Той, не можещ да я прежали, се спуска през " Дяволското гърло " в Царството на мъртвите, с цел да измоли господ Хадес да си му я върне. Бог Хадес, разчувствуван от печалния шепот на неговата лира и затрогващата му ария, се съгласява да му я даде, само че при едно изискване – до момента в който я извежда към Светлината, да не я поглежда, тъй като в противоположен случай ще я загуби вечно. Водейки я по тънкия мост обаче, Орфей не могъл да издържи и нарушил клетвата – обърнал се обратно и я погледнал. В мига, в който очите им се срещнали с блян, тя паднала от моста и той не я видял в никакъв случай към този момент.


Една от версиите на легендата гласи, че откакто митичният артист не съумял да избави обичаната си Евридика от Царството на мъртвите, потопен в дълбока тъга. Песните му били тъжни, изпълнени с неутешима тъга. От очите му непрекъснато шапки сълзи. И съгласно преданието точно от тези сълзи поникнало Орфеевото цвете – силивряк. То е такова цвете, че даже откъснато и мъртво, в случай че още веднъж се полее с вода, възкръсва и продължава да пораства.

Откриването на празника е от 12:00 часа в центъра на селото с обичайна възстановка на обичая " Напяване на китки ". След това ще се изявят самодейни сформира прилежащи села.
Девинска фолк група ще забавлява множеството от 13:00 до 17:00 часа, след което стартира концерта на Румен Родопски и Савка Сариева.
На празника ще се пее и Румяна Желязкова от Варна с носията, подарена й от стопаните на пещерата. Девойчето спечелило признанието на екипа ѝ с гения си, огромната си обич към Родопите и с откровеното си предпочитание да пее родопски песни. Тя учи от 7 клас в Музикално учебно заведение " Добри Христов " – Варна. Още от първи клас обаче пее национални песни от всички фолклорни области. Въпреки нежната си възраст, към този момент е притежател на десетки награди, измежду които и специфичната премия на БНР за записи.
От 21 часа Аделина Чолакова ще оглася скалите с каба гайдата си. На голям екран преди среднощ ще се излъчи филмът " Орфей и Евридика ", който е сниман в пещерата " Дяволско гърло ".
Празникът ще продължи по-късно с дискотека навън.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР