Травмите в коляното са чести особено в спорта. В зависимост

...
Травмите в коляното са чести особено в спорта. В зависимост
Коментари Харесай

Защо е важно да се възстанови разгъването на коляното след травма?


Травмите в коляното са чести изключително в спорта. В взаимозависимост от тежестта на контузията, постоянно се постанова и оперативна интервенция, за възобновяване на раздрана предна кръстна връзка, за справяне с увреда на менискус и други

Операцията минава сполучливо и вие сте ориентирани към възстанявяване на естествените придвижвания в колянната става – сгъването (флексия) и разгъването (екстензия).

Научно проучване демонстрира, че по-голяма част от човешката популация има естествена хиперекстензия в колянната става от 5° (градуса)1, т.е възобновяване на тези 5° е извънредно значимо за естествената биомеханика освен на колянната става, само че и на долния крак.

Кинезитерапията дава голям брой средства за това, само че за какво е изключително значимо да възстановим екстензията в коляното?

На първо място това води до нарушаване в походката, изключително в крайната махова фаза на ходенето и преместването на центъра на тежестта на тялото напред. Това слага под стрес останалите структури на долния крак изключително при спортисти.

На второ място възобновяване на последните градуси от екстензита в коляното понижава риска от развиването на артроза на колянната става , изключително след реорганизация на предна кръстна връзка2.

На трето място неналичието на цялостна екстензия в коляното води до несъразмерен стрес върху сухожилието на капачката или тъй наречените пателарно сухожилие, заради обстоятелството, че самата колянна става постоянно е леко сгъната.
Свързани публикации.. Нарушения на позата на човешкото тяло. Как да се оправим с кинезитерапия? 0 Боли ме кръст. Помощ! Как оказва помощ кинезитерапията при болежка в кръста? 0 Кинезиотейпинг методът третира отоци и болежка след контузии 0

Ограничението в размера на екстензията води и до понижаване на опцията на бедрения мускул да генерира максималнасила при разгъването на колянната става. Много постоянно тази неспособност на бедрения мускул да генерира оптималната мощ се дължи и на болежка и напрежение в региона на коляното, породени от нараснала сензитивност в региона на сухожилието на капачката, артрозни промени 3.

Съвременната кинезитерапия предлага голям брой ставно-мобилизационни техники по концепцията Mulligan , правила и техники от концепцията PNF, кинезиотейпинг способ и други

На първо място обаче е нужна добра функционална оценка на размера на придвижване в колянната става, както и сравняване на размерите на придвижване както в повредената, по този начин и в неувредената колянна става.

Оценката на подвижността и мускулната мощ в тазобедрента става и глезенната става би ни помогнало за правене на подобаваща кинезитерапевтична стратегия за възобновяване на разгъването на коляното.

1.

Decarlo MS, Sell KE. Normative data for range of motion and single-leg hop in high school athletes.

J Sport Rehabilitation. 1997;6:246-255
2. Shelbourne KD, Benner RW, Gray T. Results of ACL reconstruction with patellar tendon autografts: objective factors associated with the development of osteoarthritis at 20 to 33 years after surgery. Am J Sports Med. 2017 Aug 1:363546517718827
3. Shelbourn KD, Gray T. Minimum 10-year results after ACL reconstruction - how the loss of normal knee motion compounds other factors related to the development of osteoarthritis after surgery. Am J Sports Med. 2017;3:471-480
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР