Травмите през зимата най-често засягат опорно-двигателния апарат, а най-големият процент

...
Травмите през зимата най-често засягат опорно-двигателния апарат, а най-големият процент
Коментари Харесай

Травми през зимата: Ето кой трябва да внимава най-много

Травмите през зимата най-често засягат опорно-двигателния уред, а най-големият % на потърпевшите се регистрира при хора в преклонна възраст. Причината за това е сложна. От една страна, с годините координацията при тях се трансформира, а от друга - остеопоротичните процеси при тях стават все по-осезаеми. Когато имаме композиция от двете - процентът неимоверно „ скача “ нагоре, написа здравният портал puls.bg.

Най-честите от счупванията са тези на предмишницата и по-конкретно на лъчевата кост в китковата (гривнена) става. Т. нар още счупвания на типично място - fractura radii in loco typico. Най-често поражда по косвен механизъм – рухване върху дланта при сгъната китка и екстензирана - изпъната лакътна става. Така силата на прегъване се предава от дланта върху крайната част на лъчевата кост, която има спонгиозен градеж (по-фина конструкция, която при съществуване на остеопороза, елементарно се фрактурира).

Причината е, че в множеството случаи рефлексът за предотвратяване от контузия на тялото и главата е опъване на ръката напред и надлежно с нея се поема ударът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР