Трансепидермална загуба на вода (TEWL) – значително явление, което засяга

...
Трансепидермална загуба на вода (TEWL) – значително явление, което засяга
Коментари Харесай

Трансепидермална загуба на вода ( TEWL) – какво представлява този процес и какво означава за кожата?

Трансепидермална загуба на вода (TEWL) – доста събитие, което визира здравето на кожата и цялостния външен тип.

Отнася се до процеса, при който водата дифундира от вътрешните пластове на кожата през епидермиса (най-външния слой) и в последна сметка се изпарява от повърхността на кожата.

Този натурален механизъм играе решаваща роля за поддържане на хидратацията, отбраната и цялостната функционалност на кожата.

реклама

Кожата работи като преграда, предотвратява несъразмерната загуба на вода и пази тялото от факторите на околната среда.

Различни условия, фактори на околната среда и метод на живот обаче могат да повлияят на TEWL, което води до евентуални последствия за здравето на кожата.

Tрансепидермална загуба на вода

Най-важната част от хидролипидната преграда, от която значително зависи нейната пропускливост, е роговият пласт, който се състои от корнеоцити и междуклетъчното пространство, изпълнено с липиди.

Критерият за здрава епидермална преграда е TEWL, т.е. трансепидермална загуба на вода.

На собствен ред увеличението на трансепидермалната загуба на вода води до епидермална хиперплазия и хиперкератоза.

Кожата е главната преграда сред тялото и околната среда. Една от най-важните функционалности на епидермалната преграда е да защищава от нездравословни външни фактори, само че също по този начин да подкрепя превозването на разнообразни съединения към и от тялото.

Хиперплазия (наричана още хиперплазия) нормално значи увеличаване на тъкан или орган вследствие на увеличение на броя на клетките.

Хиперкератозата (на латински: hyperkeratosis) е прекалено вроговяване на епидермиса. Това заболяване предизвиква удебеляване на роговия пласт, най-външния пласт на кожата. При естествени условия епидермисът се регенерира за 26-28 дни.

Фактори, влияещи върху TEWL

  • Условия на околната среда: Екстремните температури, мокрота и вятър могат да повлияят на скоростта на загуба на вода от кожата.
  • Сурови почистващи артикули: Прекомерната приложимост на мощни сапуни или почистващи препарати може да лиши кожата от нейните естествени масла, което води до нараснал TEWL.
  • Кожни болести: Състояния като екзема, псориазис или дерматит могат да нарушат бариерната функционалност на кожата, което води до по-висок TEWL.
  • Стареене: С напредването на възрастта кожата естествено изтънява, което я прави по-склонна към нараснала загуба на вода.

Последици от високa трансепидермална загуба на вода

реклама

Когато трансепидермалната загуба на вода се усили, кожата е по-уязвима към сухота, неспокойствие и компрометирана бариерна функционалност.

Високият TEWL може да утежни положението на кожата и да форсира процеса на стареене, което води до фини линии, бръчки и липса на разтегливост на кожата.

реклама

Поддържане на здравословен TEWL

  • Хидратация: Редовното навлажняване на кожата може да помогне за поддържане на съответни равнища на влага и да поддържа бариерната функционалност на кожата.
  • Защитни ограничения: Използването на слънцезащитен крем, избягването на нападателни артикули за грижа за кожата и практикуването на положителни процедури за грижа могат да оказват помощ за понижаване на TEWL.
  • Здравословен метод на живот: Балансираната диета, съответната хидратация и избягването на тютюнопушенето или несъразмерната консумация на алкохол могат да повлияят позитивно на здравето на кожата.

Структурата на липидния пласт

Липидният пласт е добре проведена конструкция, състояща се от полярни молекули с хидрофилни „ глави “ и хидрофобни „ опашки “, скрити в средата.

Структурата на този пласт прилича домейн-мозаечен модел. Функцията за пропускливост на роговия пласт е дейна и в двете направления.

Защитата против външни водоразтворими субстанции зависи от вярното съответствие на епидермалните липиди към серамидите, мастните киселини и холестерола.

Серамид-1, който съдържа линолова киселина (Омега-3), която не се синтезира в тялото, играе специфична роля за обезпечаване на пропускливост.

Линоловата киселина обезпечава структурирането и вярното свързване на липидните пластове.

Оценка на функционалността на епидермалната преграда (TEWL)

Оценката на епидермалната преграда нормално включва премерване на трансепидермалната загуба на вода (TEWL), като по този метод дава информация за нейната пропускливост при разнообразни условия.

Ниският TEWL нормално е присъща линия на непокътната кожа при известни условия.

Повишени стойности на TEWL се следят при доста болести с нарушени бариерни функционалности (например атопичен дерматит, ихтиоза, псориазис и др.) И при положение на излагане на нападателни фактори върху кожата (например потребление на детергенти, химически разтворители или физически дразнители).

Оценката на TEWL оказва помощ да се откри връзката сред естественото положение на епидермалната преграда и измененията след излагане на разнообразни външни тласъци.

Трансепидермална загуба на вода – Обобщение

Разбирането на TEWL е от решаващо значение за ефикасната грижа за кожата. Чрез използване на ограничения за понижаване на загубата на вода и поддържане на хидратацията на кожата е допустимо да се насърчи по-здрава и по-устойчива кожа.

Винаги се консултирайте с кожен лекар за персонализирани препоръки по отношение на практиките за грижа за кожата и процедурите, съобразени с потребностите на вашата кожа.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР