Тракийско дружество "Странджа", Съюза на тракийските дружества в България и

...
Тракийско дружество "Странджа", Съюза на тракийските дружества в България и
Коментари Харесай

Историческата възстановка събра бургазлии на кея

Тракийско сдружение "Странджа ", Съюза на тракийските сдружения в България и Община Бургас поканиха всички тракийци, жители и посетители на град Бургас за 10-та поредна самодейност “Завръщане към корените”, среща на потомците на тракийските бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и от Мала Азия.

Историческата възстановка, която се организира на корабно място № 7 на Морска гара Бургас показа пред публиката трагичните събития от 1913 година, когато тракийските бежанци идват в Бургаска област.

Преди това в морето бяха хвърлени цветя в памет на всички преселници, които не са съумели да стигнат мечтаният бряг.

"След Балканските войни, които България печели, за злощастие губи огромна част от териториите си, където живее най-вече българско население. Бургас и района приема най-голямото количество бежанци през този интервал. Може би в Бургас няма жанр, който да не помни огромното преселение. Повече от 11 000 домове са издигнати от държавното управление с цел да се посрещне първата вълна от преселници. Благодаря на уредниците Търговско дружество "Странджа " - Бургас за това, че направи допустимо провеждането на това събитие и на всички, които носят в сърцата си паметта на Тракия и посредством вас е съхранен фолклора ", сподели кметът Димитър Николов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР