Трагичен завършек на издирването на изчезналия в Пирин турист. На

...
Трагичен завършек на издирването на изчезналия в Пирин турист. На
Коментари Харесай

Не успяха да свалят телата на загиналите под Вихрен с хеликоптер

Трагичен свършек на издирването на изчезналия в Пирин екскурзиант. На осмия ден откриха тялото на 69-годишния Пламен Христов. За изненада на спасителите, обаче, наоколо имало и още едно тяло, предава. 

По-късно стана ясно, че то е на непознат жител, дошъл за Нова година в България.

Целия ден планинската работа се опитваше да смъкна двамата починали от скатовете на Вихрен. 



Първоначално беше отхвърлен хеликоптер. След дълги договаряния с разнообразни институции помощ от въздуха въпреки всичко пристигна. Но след бърз взор от високо екипажът на хеликоптера " Кугар " реши, че няма по какъв начин да помогне поради мощния вятър. На земята спасителите продължиха с напъните да смъкват телата.

" Точно това вършим – рискуваме хора, качествени, готови, сърцати, които безусловно летят, единствено и единствено да свършат работа, да оказват помощ. В момента са 20 индивида на терен, може би ще трябват още 20 и времето, в което ще продължи акцията се удължава най-малко с едни 12 – 20 часа, че може и повече ", разяснява Емил Нешев, шеф на Планинската избавителна работа.



Телата са открити на западните скатове на връх Вихрен в посока Влахина река. Подходът откъм Кресна изисква дълго 20-километрово пътешестване по тежък планински път с джип, а по-късно 3-часов преход до Влахино езеро.

" А оттова нагоре – там, където се намират телата е безусловно див, кръстосан терен, с ужасни условия, снежната  завивка, където я има, е замръзнала, а където е изтъняла, пропада, не може да се върви в нея, скални прагове, огромен клек. Транспортирането е извънредно. Не можем да ги оставим по този начин, ще се опитваме до последно, извънредно време е да се разбере, че по този начин не може, в действителност е извънредно време ", съобщи Нешев. 

В акцията с изключение на спасители от Банско се включиха и отряди от Кюстендил, Сандански, София и Добринище.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР