Трагедията с наводнените селища тези дни отново подсеща за един

...
Трагедията с наводнените селища тези дни отново подсеща за един
Коментари Харесай

Защо се давим в боклуци – буквално и преносно?!

Трагедията с наводнените селища тези дни още веднъж подсеща за един остарял, болен и нерешаван проблем през последните има-няма трийсетина години. Защо в селата хвърлят отпадъци в деретата и речните корита и при всеки по-обилен дъжд се стига до затлачвания, наводнения и битови нещастия?

Властта сама основава този Параграф 22, няма какво да се лъжем. Ако имаше воля, решение щеше да се откри през годините. Ама няма, за жалост.



Регламентът повелява кметовете и локалните управляващи да носят отговорност за сметищата,

само че на множеството места те са бездейни и безгласни партийни креатури, за които няма да е по никакъв начин пресилено, в случай че кажем, че единствено вземат бюджетни заплати, назначават в администрациите всичките си шуреи и баджанаци и за нищо друго не се кахърят.

Практиката сочи, че всичките закани и заповеди, издавани до тези локални управници от страна на Министерство на околната среда и водите да наблюдават за сметищата и да управляват да не се основават противозаконни бунища, са ялови и не работят. Санкциите, с които Брюксел приятелски ни шамаросва отвреме в точния момент по този въпрос, никак не тормозят харчещите общите ни пари.

Примерно лани, когато длъжностен министър беше дългогодишният специалист от Министерство на околната среда и водите Асен Личев беше направена щателна инспекция в цялата страна и на 75 кметове общо бяха наложени санкции за близо 243 300 лева.Пак същият министър разпореди възбрана на вноса на италиански отпадъци, които, както към този момент знаем, се возят тук и се горят. Тази спекулация не боде очите на никой различен – явно, само че това е друга обширна тематика, единствено преплетена с тази, която в този момент разясня.



Да се върнем към деретата и реките, задръстени от всевъзможни отпадъци. Защо хората ги хвърлят там?

Най-простичкияти  правилен отговор е: тъй като общините по места не вършат нищо за рекултивирането и построяването на нови законни бунища, рядко извозват сметта от къщите, макар, че множеството хора прецизно си заплащат съответните налози и такси. И като няма къде, хората отиват до локалното дере или река...

Справка – отново м.г. инспекции на ековедомството откриха близо 1500 противозаконни сметища и други близо 550 местни замърсявания от изхвърлени строителни отпадъци.

И колкото и европейците да ни санкционират и бият по балканските дебели глави, резултатът е все еднакъв от над три десетилетия насам. Преливаме от пусто в празно, както споделя националната мъдрост. Но най-много множеството хвърлят отпадъци, където сварят отвън домовете си.

Неотдавна Европейската комисия насочи предизвестие, че следва страната ни да бъде изправена пред Съда на Европейския съюз за възнаграждение на обилни по мярка финансови наказания поради към момента нерекултивирани 43 депа за неопасни боклуци от общо 113, включени в наказателната процедура.

общините Велико Търново, Самоков, Трън, Казанлък, Роман, Брезник, Пордим, Чирпан, Гълъбово, Трекляно, Белоградчик, Гулянци, Костенец, Невестино (където има две депа), Павликени, Полски Тръмбеш, Земен, Братово, Батак, Димово, Велинград, Копривщица, Елена, Стара Загора, Никопол, Пирдоп, Рила, Сапарева Баня, Плевен, Бобошево, Белово, Кочериново, Чупрене, Радомир, Каменар, Бяла (Варна), Трявна, Перник, Дупница и депата в селата Вишеград (Кърджали), Звездец и Граматиково.

Ние тук обаче жалко и настойчиво си плащаме санкциите и продължаваме отново по същия метод. Все едно е допустимо да правиш постоянно едно и също и да чакаш, и да се надяваш на различен, друг резултат?!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР