Традиционно се случват спешни промени в различни закони преди лятна

...
Традиционно се случват спешни промени в различни закони преди лятна
Коментари Харесай

НПО предупредиха за абсурдни закони, които ни оставят без охрана на водоеми и без правосъдие

Традиционно се случват незабавни промени в разнообразни закони преди лятна почивка, без гражданското общество да има време за реакция, а самото общество действително има единствено един инструмент за противопоставяне – да сезира президента да наложи несъгласие, само че то се заобикаля доста елементарно от Народното събрание. Това съобщи Вера Стаевска от Сдружение за проучвателен практики на специфична конференция на няколко неправителствени организации във връзка смяната на няколко закона.

Законът за водите
Този закон го трансформират като разкъсан чувал, възмути се Димитър Куманов от Сдружение " Балканка " . Той подсети какъв е казусът що се отнася до този закон – през преходни и заключителни разпореждания към Закона за околната среда се отстраняват досегашните санитарно-охранителни зони и се заменят с една охранителна зона. Досега тези зони се определяха от ВиК операторите по комплицирана процедура, с отчети и обосновки, само че в този момент се дава пълномощие на дикрециите за ръководство на речните басейни и това е проблем, тъй като сегашните проекти няма по какъв начин да се трансформират преди 2022 година – те към този момент са показани пред Европейска комисия , описа в резюме Куманов. С други думи – в случай че бъдат признати измененията, до 2022 година нито един водоем в България няма да има никаква наложителна охранителна зон а. Представителят на Сдружение " Балканка " съобщи, че в тази ситуация има " телефонна корупция " - обаждат се на съответния шеф да не включва дадена територия към охранителната зона на избран водоем и шефът, с цел да си резервира мястото, прави тъкмо това.
Беше даден и образец какво ще стане - с язовир " Искър ", със санитарно-охранителна зона 2. Куманов пусна видеоклип по какъв начин на 20 метра след зоната има сеч на дървета, плюс табела, рекламираща развлекателна активност – с разрешение за паркиране на кемпери, каравани, прилагане на лодки. Куманов напомни и, че като станал кмет на София, сегашният министър председател Бойко Борисов отишъл на инспекция на язовир Искър и видял по какъв начин там " върви лудо строителство " за развиване на тъкмо подобен вид бизнес. В момента това се повтаря и поради тези ползи се вършат законови промени, добави представителя на Сдружение " Балканка ".
Сега измененията в Закона за водите са утвърдени на първо четене, като на равнище комисия това стана без нито едно несъгласие. Куманов предизвести, че готвят тъжба за пред Европейската комисия - поради това по какъв начин ще повлияят тези промени на чистотата на питейната вода. Той добави, че и със санитарно-охранителни зони проблемите с чистотата на питейната вода са огромни, като " в разграден двор ".
Административно-процесуален кодекс (АПК)
С вчерашното дефинитивно гласоподаване на измененията на Административнопроцесуален кодекс хем има неведнъж нарастване на правосъдни такси за касационно произвеждане (бел. ред. - от 14 до 900 пъти по-големи такси, като за жителите е по-скъпо, в сравнение с за бизнеса), хем досегашно двуинстанционно произвеждане става едноинстанционно (бел. ред. - за обжалване на ОВОС), мина " с извънредно нагли претекстове ", съобщи юристът от " За Земята " Ивайло Попов . Попов акцентира, че законопроектът няма Оценка за влияние, няма и статистика за какво би трябвало да може да се апелира единствено на една инстанция постановена Оценка на въздействието върху околната среда и да няма касационен надзор. Освен това, решенията по Оценка на въздействието върху околната среда могат да имат и авансово осъществяване, без значение от обжалването. Спокойно можем да твърдим, че по този начин става по-трудно за жителите да апелират държавни актове , безапелационен беше юристът. Смятаме да сезираме президента, от който ще желаеме несъгласие, посочи Попов. Той предизвести, че като няма касационно произвеждане, е допустимо на по-ниско равнище да бъдат основани прецеденти по еднакъв случай, които да се разграничават съгласно другата регионална пълномощия на съда.
Попов предизвести и, че няма формула за установяване на правосъдните такси на трета инстанция и съдът самичък ще би трябвало да пресмята веществен интерес, което ще сътвори предпоставки за обжалване на правосъдната такса т.е. ще има още по-бавно произвеждане. Идеята е елементарна - да се откажат жители и неправителствени организации да апелират и " да не бавим вложителя ", съобщи юристът.
Тома Белев от " За да остане природа в България " акцентира, че притежателят на Ciela.net и учител в Унивеситета по библиотекознание и осведомителни технологии (УБИТ) проф. Иван Тодоров е бил един от главните покровители на законопроекта – с претекстове, че съдилищата са доста претрупани. Природозащитникът извади статистика, че пред трета инстанция в България за административен случай има 8-9 пъти по-малко каузи, в сравнение с в други страни в Европейски Съюз, а България е и на трето място в Европейски Съюз по експедитивност на привършване на процеса (под 200 дни), до момента в който да вземем за пример в Кипър срокът стига до 2000 дни. Белев съобщи и, че България е единствената страна в Европейски Съюз с толкоз скъпо касационно правораздаване, като даде образец с Дания, Люксембург и Белгия, където не се заплаща такса за касационно произвеждане т.е. на трета инстанция. Сигурно сме най-богати, по тази причина ще плащаме най-вече за касационно правораздаване, иронизира той. И предизвести, че поради ограничението на правото на правораздаване ще ни донесе наказателни процедури от Европейския съд – поради нарушение на правилото на върховенството на правото.
Законът за лова и опазването на дивеча
Според Стефан Аврамов от фондация " Биоразнообразие " законът е образец по какъв начин незабавно и на мрачно се прокарват ограничения, сякаш с цел да бъде спряно разпространяването на африканската чума. Основната смяна в закона е позволение на колективен лов на диви прасета – с до 10 кучета и до 20 ловци, като разрешението е от датата на влизане в действие на закона (25 юли) до края на януари. Аврамов е безапелационен, че такава гонка в действителност ще помогне за вероятно по-голямо разпространение на африканска чума поради огромната дисперсия на лова, а също така ще се усилят жертвите измежду ловците – тъй като в този момент има по-гъста растителност. " Щеше да има и десетки отстреляни туристи ", посочи Аврамов поради оторизации летен отстрел, давайки статистика, че при естествен ловджийски интервал умират по 10-15 ловци. Той утвърди решението на земеделския министър Румен Порожанов да спре със своя заповед новите разпореждания и изрази вяра да няма повече такива недоразумения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР