Традиционният обичай Калиница и тази година ще облече стотици малки

...
Традиционният обичай Калиница и тази година ще облече стотици малки
Коментари Харесай

Стотици малки булки ще озарят Асеновград на Еньовден, избират и най-красивата асеновградчанка

Традиционният бит " Калиница " и тази година ще облече стотици дребни девойки, като булки. Идния понеделник Асеновград ще засияе в бяло. Ритуалът е уникален и всяка година събора деца и родители от цяла България. Момичета се обличат като булки, символизирайки " слънчовите невести ".
Подготовката за обичаястартира още от неделя (23.06.19 г.). Вечерта преди празника всички девойки, които желаят, могат да слагат свои нишани в мълчана вода. Ритуалът изисква младите булки да не са на възраст над 10 година и да са били калиници по-малко от три пъти. Нишаните могат да бъдат гривни, диадеми, фиби, огърлици, обици, брошки или други дребни аксесоари. Те се слагат в бакър с вода, покрито с бяла забрадка и оставено да пренощува навън - в двора на Етнографската къща в Асеновград.
На идващия ден, когато настава самият Еньовден (24-ти юни), от ранни зори - тъкмо в 08:30 ч. - момите би трябвало да отидат и да си вземат назад нишаните. Пред мълчаната вода те ще получават своите наричания за здраве и благополучие, както и какъв ще бъде бъдещият им брачен партньор. От 09:00 ч. в храм „ Свети Николай Чудотворец ” ще бъде отслужена празнична литургия. Час по-късно ще започва обичайното литийно шествие на дребните калиници, което ще доближи до параклис „ Света Богородица – Въведение ” (Калиница), а по-късно - и до Градския парк. Именно там в 10:30 ч. ще стартира празнична стратегия с присъединяване на детски вокални групи и връчване на грамоти на калиниците.
Част от тържествата за Еньовден е и културно-развлекателният план „ Красотата на Асеновград ”. Чрез него ще бъдат отличени " Малка Мис и Мистър Асеновград 2019 " . Засега са оповестени единствено часовете и мероприятията, а мястото на осъществяване може би ще стане ясно по-късно. Началото на състезанието за хубост е оповестено за 14:00 ч. в същия ден. В късния следобяд - от 17:00 ч. ще има доста танци и музика за присъстващите, а половин час по-късно ще стартира концертно осъществяване на Боряна Пантелеева от „ Гласът на България “. За 18:00 ч. е планувано фешън ревю, а за 18:40 ч. - музикален поздрав  от Петя Буюклиева. Точно в 20:00 ч. е началото на състезанието Мис Асеновград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР