Традиционните потребители на лукс остават важен пазарен сегмент. В последните

...
Традиционните потребители на лукс остават важен пазарен сегмент. В последните
Коментари Харесай

Вече хората с по-ниски и средни доходи са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Традиционните консуматори на разкош остават значим пазарен сегмент. В последните години обаче пораства броят на хората с по-ниски и междинни приходи, които пазарят първокласни артикули. Това трансформира пазара - води до " демократизация " на така наречен разкош, а оттова и до смяна на настройките и държанието на купувачите, сочи на Journal of Business Research.

Данните разкриват какво кара по-бедни консуматори да търсят скъпи продукти, които в множеството случаи не са им по джоба. И по какъв начин това въздейства на промишлеността.

През 2020 година половината от купувачите на първокласни артикули са с ниски до малко по-високи от междинните приходи. По-интересното е, че се чака делът на тези хора да се усилва с годините.

Обяснението на откривателите е, че доста хора с по-скромни доходи се пробват да обявяват метод на живот, който не подхожда на действителните им финансови благоприятни условия. Те се лишават от други артикули, с цел да могат да си купят дадена първокласна стока - да вземем за пример дреха или аксесоар.



Balmain x H&M, 2015 година

Въпреки че продуктите на доста от огромните фешън къщи, представени в изследването, стават все по-разпространени (Versace, Alexander Wang, Balmain), те резервират високата си стойност. Тези марки обаче към този момент си партнират с най-големите вериги за бърза мода като H&M и Zara, с което съкратяват дистанцията с всеобщия консуматор.

Луксът по формулировка допуска ексклузивитет и уникалност, което е в несъгласие с това, което се случва на пазара сега.

„ Луксозните артикули съществуват от епохи, само че в предишното са можели да си разрешат единствено членовете на аристократичните общества - в действителност богатите, значими публични фигури. ", написа доктор Йордан Стефанов в страницата " ".

„ Причината е, че първокласният ореол идва не от високата цена, а от лимитираното количество, сложната досегаемост. Луксозните артикули от откривателите се разказват като точно направени, с високо качество, постоянно неповторими. Към момента огромните компании са минали от високакачествeнa и ръчна направа към всеобщо индустриално произвеждане, което е видно и от увеличаващите се недоволства от потребителите. По-забавно е, че на пазара се намират големи количества фалшификати (които в допълнение унищожават първокласната визия за марките), които постоянно са с по-качествена направа от оригиналите. "

Д-р Стефанов изяснява, че всичко това е голям проблем за марките, „ тъй като хората не си купуват просто дреха, а една фантазия да се допрян до разкош, който са виждали на огромния екран ". Това ни кара да се замислим и над въпроса какво е въздействието на тв продукции като " Наследници ", поради които породи „ " - една от най-големите фешън трендове на 2023 година

„ Естествено, задоволяването на голямото търсене ще води краткосрочно до големи доходи, само че в дълготраен проект продуктите ще са единствено артикули, само че не и първокласни, което обезмисля всичко. ", добавя Стефанов.

„ И по този начин стигаме до парадокса (парадокс на първокласните продукти), че има група хора, купуваща артикули, които не може (лесно) да си разреши, с цел да може членовете на тази група да се брандират с марки, които се асоциират с разкош. Но досегът на хората с ниски до междинни доходи до тези марки унищожава първокласния им етикет, а хората в последна сметка са си дали парите за нереалистично скъпи неща, които се срещат (почти) на всички места в огромните магазини. "

Разликата сред „ обичайните " и по-новите консуматори на разкош

Традиционните консуматори на първокласни артикули са тези със доста по-високи приходи от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията за тяхната страна. Те постоянно купуват очевидни или по-незабележими маркови артикули, които служат като „ сигнали ", показва Journal of Business Research.

В съпоставяне с новите консуматори на разкош, обичайните показват огромно почитание към одобрени марки като Hermes (най-старата фешън къща, която работи до през днешния ден, от 1837 г.) и Dior.

„ Техните стремежи, упования, вероятности, въздействия и характерности се разграничават доста. Традиционните консуматори на разкош се водят от майсторство, изключителност, хедонизъм и самоидентичност, до момента в който новите консуматори на разкош се водят от капитал на вниманието, ползване без ясна причина, емпирична стойност, обогатяване на живота посредством продукта и други. "



Теорията за „ резултата на мрежата " допуска, че спомагателните консуматори на артикули или услуги оказват въздействие върху цената, която хората приписват на тези артикули. Освен това удоволствието, което даден човек извлича от притежаването и проявлението на първокласна движимост, зависи от броя на другите хора, които са в същата мрежа.

В това отношение потребителите базират решенията си за покупка на предстоящите размери на мрежата. И защото първокласните артикули се трансформират в все по-достъпни, мрежата се уголемява.

По този метод демократизацията на лукса заплашва главните му правила, като уникалност или изключителност. Смята се, че когато мрежата на потребителите се усилва.,това основава негативни външни резултати - понижаване на търсенето измежду обичайните купувачи на разкош.

Цитираните изследвания демонстрират, че последните са мощно чувствителни във връзка с проектирането на своята самоидентичност. Съответно демократизацията и достъпността на лукса подкопават изключителността му, която в действителност движи пазара на такива артикули измежду обичайните консуматори.

Заключението е, че по-широката наличност прави първокласните артикули по-малко привлекателни. Следователно както цената, която обичайните първокласни консуматори им приписват, по този начин и удоволствието, което усещат от тяхното владеене, са доста понижени.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР