Традиционните Дни на поезията Пеньо Пенев“ започват от днес в

...
Традиционните Дни на поезията Пеньо Пенев“ започват от днес в
Коментари Харесай

Започват Дните на поезията „Пеньо Пенев“

Традиционните Дни на поезията „ Пеньо Пенев “ стартират от през днешния ден в Димитровград и ще продължат до 12 май в това число. Те ще започват с открит урок „ Към потомците “, отдаден на живота и творчеството на Пеньо Пенев, с преподавателя по български език и литература Живко Русев в читалнята на ГБ „ Пеньо Пенев “ и присъединяване на възпитаници от СУ „ Любен Каравелов “ в Димитровград, СУ „ Любен Каравелов “ в Пловдив, СУ „ Димчо Дебелянов “ в Бургас и ОУ „ Самара “ - Стара Загора.

Програмата продължава на 27 април с поклонение пред паметника-костница на Пеньо Пенев в парка, който носи името му. На 27 април 1959 година поетът поставя завършек на живота си с огромна доза сънотворни в една от стаите на локалния хотел.

На 28 април градската библиотека ще е хазаин на среща-разговор с поетесата Маргарита Петкова и показване на новата й книга „ Белите ми нощи “ с присъединяване и на общинския Забавно-духов оркестър.

На 2 май още веднъж в двора на библиотеката следва концерт на музикантите от „ Точка БГ “. На 4 май в Дом-музей „ Пеньо Пенев “ е награждаването на отличените възпитаници в състезанието за есе на тематика „ Непознатият Пеньо Пенев “. В Изложбена зала „ Асен Крайшников “ ще бъде открита документалната фотоизложба " 100 години Wes Montgomery ", а незабавно по-късно ще стартира концерт на Акустично джазово трио с присъединяване на Дария Боева и Мария Арнаудова.

На 9 и 10 май Димитровград ще е хазаин на Национална научна конференция с интернационално присъединяване на тематика „ Мястото, ролята и смисъла на библиотеките в развиването на обществото “. Организатор е градската библиотека „ Пеньо Пенев “, а мотивът е 70-годишнината й.

Среща-разговор за поета Пеньо Пенев провежда димитровградското читалище „ Култура 2002 “, като локални и гостуващи поети ще четат свои нови произведения. Читалище „ Просвета 1926 “ в с.Крум също се включва в програмата на Пеньовите дни с лиричен рецитал „ Поетът с ватенката “.

На финала на тазгодишните поетични дни общинският Забавно-духов оркестър- Димитровград ще показа концертна стратегия с българска музика, а за учениците е планувано предизвикателство- просветителна игра „ По стихове на Пеньо Пенев “, която ще е в красивия парк, който носи името му.

ПРОГРАМА

ЗАДНИНА ПОЕЗИЯТА „ ПЕНЬО ПЕНЕВ ” `2023

25.04.2023 година (вторник)

15:30 часа – Градска библиотека „ Пеньо Пенев ”

ОТКРИТ УРОК „ КЪМ ПОТОМЦИТЕ ”, ПОСВЕТЕН НА ЖИВОТА И ТВОРЧЕСТВОТО НА ПЕНЬО ПЕНЕВ

27.04.2023 година (четвъртък)

17:00 часа – Парк „ Пеньо Пенев ”

ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПОЕТА ПЕНЬО ПЕНЕВ

28.04.2023г. (петък)

17:30 часа – Градска библиотека „ Пеньо Пенев ”, Лятна читалня

СРЕЩА – РАЗГОВОР С МАРГАРИТА ПЕТКОВА И ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВАТА Й КНИГА „ БЕЛИТЕ МИ НОЩИ ”. С присъединяване на Забавно-духов оркестър

2.05.2023г. (вторник)

17:30 часа – Градска библиотека „ Пеньо Пенев ”, Лятна читалня

КОНЦЕРТ НА „ ТОЧКА БГ ”

4.05.2023г. (четвъртък)

17:00 часа – Дом-музей „ Пеньо Пенев ”

НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ КОНКУРСА ЗА ЕСЕ НА ТЕМА „ НЕПОЗНАТИЯТ ПЕНЬО ПЕНЕВ ”

18:00 часа – Изложбена зала „ Асен Крайшников ”

ОТКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТАЛНА ФОТОИЗЛОЖБА „ 100 ГОДИНИ WES MONTGOMERY ”

18:15 часа – Алея по бул. „ България ”

КОНЦЕРТ НА АКУСТИЧНО ДЖАЗОВО ТРИО Пожарна охрана ПОВОД МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЖАЗА, с присъединяване на Дария Боева – вокал и Мария Арнаудова - вокал

09.05.2023г. (вторник) и 10.05.2023г. (сряда)

Градска библиотека „ Пеньо Пенев “

Национална научна конференция с интернационално присъединяване „ Мястото, ролята и смисъла на библиотеките в развиването на обществото “

70 години Градска библиотека „ Пеньо Пенев “

09.05.2023г. (вторник)

17:30ч.- НЧ „ Култура-2002 ”гр.Димитровград

Среща- диалог за поета П.Пенев- Четене на стихове от поета- В залата на читалището

10.05.2023г. (сряда)

14:00ч.- НЧ „ Просвета-1926 ”с.Крум,

Поетичен рецитал за Пеньо Пенев. В памет на поета, деца и членове на читалището рецитират стихове от „ Поета с ватенката ”.

18:00 часа – Алея по бул. „ България ”

КОНЦЕРТ НА ЗАБАВНО-ДУХОВ ОРКЕСТЪР, ДИМИТРОВГРАД

12.05.2023г. (петък)

16:00 часа – Парк „ Пеньо Пенев ”

ОБРАЗОВАТЕЛНА ИГРА „ Пожарна охрана СТИХОВЕ НА ПЕНЬО ПЕНЕВ ”
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР