Този вторник космическата агенция на Обединените арабски емирства потвърди, че

...
Този вторник космическата агенция на Обединените арабски емирства потвърди, че
Коментари Харесай

Япония ще изстреля първата арабска мисия до Марс!

Този вторник галактическата организация на Обединените арабски емирства удостовери, че японската галактическа ракета HII-A ще е тази, която през 2020 година се обрисува да изстреля първата задача на страната до Червената планета.

Мисията носи името “ал-Амал ”, което значи “надежда ” на арабски. Тя съставлява орбитален уред и ще учи тънката атмосфера и климата на Марс от висока орбита.

За пръв път ОАЕ оповести проектите си да учи Марс през юли 2014 година. Името “ал-Амал ” (надежда) бе оповестено през 2015 година. Ако задачата излети по проект през 2020 година, идването ще е през 2021 година, на 50-годишнината от основаването на Обединените арабски емирства. По плана се обрисува да работят 200 учени от ОАЕ с поддръжката на интернационалните сътрудници.

Така 2020 година се обрисува да бъде извънредно забавна за космонавтиката, с няколко задачи, отправящи се към Марс. Освен задачата на ОАЕ чакаме да излети и най-новият марсоход на НАСА, задача на Китай, състояща се от орбитален и спускаем уред с марсоход, и вероятно тогава може би ще лети и втората задача към руско-европейската стратегия “ЕкзоМарс ”, състояща се от съветски стационарен уред и марсоход.

Разбира се, има доста време дотогава, преди 2020 година предстоят няколко забавни събития във връзка с проучването Марс. През октомври на актуалната 2016 година в орбита към Марс чакаме да дойде първата задача по руско-европейската стратегия “ЕкзоМарс ”, а на повърхността на планетата ще би трябвало да се спусне и демонстрационният европейски спускаем уред “Скиапарели ”. През 2018 година ще би трябвало най-сетне да излети и американската спускаема задача “ИнСайт ” за проучване на вътрешността на Червената планета, която в началото трябваше да лети тази пролет, само че беше отсрочена заради сериозен проблем с главния теоретичен инструмент.

Вълнуващи години!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР