Този текст публикуваме отново в памет на Ренато Биалети (синът

...
Този текст публикуваме отново в памет на Ренато Биалети (синът
Коментари Харесай

Кафето Мока

Този текст публикуваме още веднъж в памет на Ренато Биалети (синът на Алфонсо), бащата на " човечето с мустаците ", който умря на 11 февруари на 93-годишна възраст.

Легендата споделя, че след войната, Ренато Биалети се опитвал да продаде кафеварката, изобретена от татко му, на французи в лобито на един хотел, когато около него минал Аристотел Онасис. Ренато го помолил да каже две думи пред французите за кафеварката, да вземем за пример, че я познава или употребява... Каквото и да е. Аристотел Онасис се усмихнал и възкликнал шумно: " Ренато! Знаеш ли че в никакъв случай не съм пил по-хубаво кафе от това, което прави твоята кафеварка! " Тези думи на Онасис освен убедили французите, а отворили път на Ренато в света на огромния бизнес и към домовете на множеството от нас. 

Когато за пръв път пристигнах в Италия, свекърва ми (тогава бъдеща) ни предложения на обяд. И тъй като беше неделя, ни нахрани с типичните за деня и района капелети с рагу болонезе.

Свекърва ми беше прелестна жена и очите ми се пълнят със сълзи, като си помисля какъв брой сме осиротели без нея. Не беше извадила формалните сервизи, не направи нищо, което не вършат на всеки неделен обяд цялостен живот. И това ме накара да се влюбя в нея и нейния простоват метод да накара изцяло непознато момиче от България да се почувства на несъмнено място, като вкъщи си.

След като свърши обядът, смъкна бастуна си от стола, стана и бавничко се насочи към едно шкафче над газовите котлони, от което извади остаряла осемстенна кафеварка “Биалети ” и няколко разнообразни дребни чашки за кафе. Дръжката беше очукана съвсем колкото самата кафеварка, която всекидневно в продължение на повече от 40 години е правила и продължава да прави кафе за нашето семейство, даже когато Мирела от дълго време я няма към този момент...Думата, за която незабавно се сещам, щом помисля за кафето мока, е “семейство ”.Много постоянно съм си мислила какво е мока за италианците. Защо в света на еспресото, което всички обожаваме и имаме най-малко по една еспресо машина вкъщи си, не престават да пият кафето мока – това, което къкри в кафеварката с форма на песъчлив часовник и кара домовете им да ухаят на кафе от най-ранни зори всеки Божи ден.

Думата, за която незабавно се сещам, щом помисля за кафето мока, е “семейство ”. Мока е синоним на италианската фамилна традиция – тя е малко по-дълъг миг от еспресо. Извинение за пауза, мотив за диалог, шерване на малко откраднато успокоение. Мока е и знак и на италианското гостолюбие. Няма и пет минути, откакто си влезнал в дома им – и отсреща ти съвсем наложително се появява кафеварката с готовото кафе.

Мока е признакът на италианския усет. Кафеварката е откритие на Алфонсо Биалети от 1933 година Той е имал концепция да даде на италианците свободата да вършат кафе, без да имат скъпа машина за еспресо вкъщи. Така основал кафеварката “Биалети ”, която наскоро навърши 80 години. Класическата форма на кафеварката – осемстенната “Биалети ” – и до ден сегашен е един от най-копираните дизайни в света, а у нас по време на социализма я назоваха “кубинска кафеварка ”. Първите кафеварки “Биалети ” през днешния ден са изложени в музея “MoMa ” в Ню Йорк и Музея на дизайна в Милано.

Много хора считат, че кафето мока е и по-добрият метод да се пие кафе по принцип. Ако желаете да пиете и такова кафе, традицията повелява да се насочите към марки като “Биалети ” или “Гаджа ” да вземем за пример. Трябва да изберете деликатно типа на кафето съгласно усета си, смляно особено за мока. Най-хубаво е, несъмнено, в случай че имате кафемелачка и сами уцелите смилането, което ви харесва най-вече, а това става след най-малко няколко опита. Съхранявайте кафето в добре затворен, изсъхнал съд, на студено и надалеч от други артикули, които могат да повлияят на аромата му. Използвайте прясна вода, само че не доста варовита и внимавайте да не наливате над маркираното равнище, с цел да не получите доста дълго кафе. Напълнете филтъра обилно и до горе и притиснете. Затворете и варете кафето на слаб огън. Когато стартира да се чува характерният къкрещ тон, изключете котлона. Пийте готовото кафе незабавно и в никакъв случай, в никакъв случай, в никакъв случай не оставяйте кафе “за след това ”. Не мийте кафеварката си със сапун и препарати, нито в миялна машина – за нищо на света! Кафеварката се изплаква единствено с вода – и това е. И последно: колкото повече употребявате една кафеварка, толкоз по-хубаво е кафето!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР