Този път доклада ще подпише министър Йоловски и официално ще

...
Този път доклада ще подпише министър Йоловски и официално ще
Коментари Харесай

За 24 часа написаха софтуера на машините за балотажа

Този път отчета ще подпише министър Йоловски и публично ще оставят устройство за спомагателни проби
Софтуерът, който ще се качи на машините за балотажа, е подготвен и към този момент може да се конфигурира. Цялата работа по него продължи 24 часа, като в същото време бе повторена процедурата за построяването му от предходната седмица.

Специална една машина, която да се употребява за проби, ще бъде предоставена на Министерството на електронното ръководство (МЕУ), стана ясно от думите на основния секретар Ангел Петров в сряда. Това се прави, с цел да се избегне обстановка като предходната седмица, когато поради информация на ДАНС избухна скандал, че зам.-министърът Михаил Стойнов е пипал кодовете на машината. А в действителност Стойнов е правел тест дали всичко работи и нямало допир със софтуера, който е трябвало да се качи на машините, настояват от МЕУ.

На балотажа тази неделя с машини ще се гласоподава в близо 5900 секции

от общо 7250, разгласи представителят на ЦИК Росица Матева. Тя акцентира, че този път ще се програмират по-малко машини, с цел да стигне времето за това до вота, само че не посочи по кое време тъкмо изтича срокът те да са подготвени.

След като във вторник вечерта МЕУ разгласи, че е почнало узаконяването на устройствата, през вчерашния ден следобяд

провежда и ново доверено създаване на кода,

на което бяха поканени представителите на партиите. В залата участва министърът на електронното ръководство Александър Йоловски, представители на ЦИК, на българските институти по метрология и стандартизация, както и хора от ГЕРБ, ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

До наложителното наличие на Йоловски пък се стигна, откакто в понеделник Върховен административен съд разгласи, че той, а не зам.-министърът Стойнов би трябвало да подпише отчета, че машините са годни. Магистратите показаха, че на никое място в Изборния кодекс не се споделя, че министърът може да делегира отговорностите си на заместител, както бе направено предходната седмица, а и на предходните два вота. В решението си те разясниха, че това е задоволително, с цел да се одобри, че решението на ЦИК да не се гласоподава на 29 октомври с машини е вярно. До 5 ноември, когато е балотажът обаче, тази неправда можело да се в профил. От МЕУ пък увериха, че този път отчетът ще бъде подписан точно от Йоловски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР