Този февруари в София отчасти заработи дългоочакваната тикет система за

...
Този февруари в София отчасти заработи дългоочакваната тикет система за
Коментари Харесай

От ноември във всички станции на метрото ще може да се плаща с карта за билет

Този февруари в София частично проработи дълго чаканата билет система за 100 млн. лева, която разрешава билетите да се купуват електронно, по банков път и с едно допиране. Това обаче към момента не важи за метрото и възпрепятстваше редица улеснения за жителите. Сега към този момент тази функционалност е налична за централните станции на метролиниите, летището и " Бизнес парк ", заяви за " Капитал " изпълнителният шеф на " Метрополитен " Стоян Братоев. По време на съвещанието на общинския съвет кметът Йорданка Фандъкова пък отговори на запитване от общинския консултант от " Демократична България " Симеон Ставрев, че услугата ще работи на всички станции от ноември, като все още е налична в 16 от 47 станции. Това ще разреши и един пасажер да пътува в наземните линии и в метрото, плащайки с банкова карта на валидаторите, като ще бъде таксуван най-много 4 лева за целия ден.

" Имаме подготвеност от три месеца, само че изисква доста софтуерно време за монтажа, интеграцията със софтуера и връзката с банката. Става въпрос за 480 турникета, като дневно се вършат по две станции. Централните към този момент са направени, както и летището и " Бизнес парка ", централните по новия трети метродиаметър също. С две думи, 50% от пасажерите в метрото към този момент могат да заплащат с карта. Процедурата обаче е плавна ", съобщи той.
Картите към момента са разнообразни
Все още обаче новата електронна и т.нар smart карта на ЦГМ не може да се зарежда електронно за избран брой пътувания, които да важат както в метрото, по този начин и в наземния превоз. Причината е в неналичието на обединен оператор, който да събира приходите от билети. Такова условие е заложено в документите на публичната поръчка за билет системата, и с цел да се реши ще трябват промени в Наредбата за реда и изискванията за пътешестване в публичния превоз, излиза наяве от отговори на общината към запитване на общинския консултант от " Демократична България " Симеон Ставрев.

В момента, " Метрополитен " издава " електронна карта, заредена за 10 еднократни пътувания за метро ", а " Център за градска подвижност " - " електронна карта, заредена за 10 еднократни пътувания за един пасажер, за трамваи и тролейбуси ". " Пускането на опцията за закупуване на карта за еднократно пътешестване и карта за 10 пътувания върху притежател - новата електронна карта, е според от провежданата тарифна политика и въвеждането на други транспортни документи и е планувано след приемане на промени в Наредбата за реда и изискванията за пътешестване в публичния градски превоз на територията на Столична община, която да разреши " Център за градска подвижност " да издава тези транспортни документи, които да важат както за наземен превоз, по този начин и за метро ", споделя се в отговорите.

Така да вземем за пример, приходите от билети, платени с банкова карта в метрото, ще отиват в ЦГМ, само че тези от хартиени билети в метрото и от карти за избран брой пътувания са към " Метрополитен "

Според изискванията на публичната поръчка за билет системата касите на ЦГМ и " Метрополитен " обаче не би трябвало да се разграничават функционално и да се оборудват с сходно съоръжение. Това, с други думи, би значело всеки пасажер да може да си купува билет, публикуван с логото на ЦГМ, от касите на метрото и още веднъж там да има алтернатива за зареждане на всички типове карти.
Билети посредством приложения: може и да може Друго преимущество на системата е, че разрешава билети да се купуват от разнообразни приложения. Тя е отворена за разработчици на приложения, банки, мобилни оператори и други, споделят от ЦГМ, като прибавят, че интерес има и се разисква по какъв начин би могло това да се случва.
Този февруари в София частично проработи дълго чаканата билет система за 100 млн. лева, която разрешава билетите да се купуват електронно, по банков път и с едно допиране. Това обаче към момента не важи за метрото и възпрепятстваше редица улеснения за жителите. Сега към този момент тази функционалност е налична за централните станции на метролиниите, летището и " Бизнес парк ", заяви за " Капитал " изпълнителният шеф на " Метрополитен " Стоян Братоев. По време на съвещанието на общинския съвет кметът Йорданка Фандъкова пък отговори на запитване от общинския консултант от " Демократична България " Симеон Ставрев, че услугата ще работи на всички станции от ноември, като все още е налична в 16 от 47 станции. Това ще разреши и един пасажер да пътува в наземните линии и в метрото, плащайки с банкова карта на валидаторите, като ще бъде таксуван най-много 4 лева за целия ден. " Имаме подготвеност от три месеца, само че изисква доста софтуерно време за монтажа, интеграцията със софтуера и връзката с банката. Става въпрос за 480 турникета, като дневно се вършат по две станции. Централните към този момент са направени, както и летището и " Бизнес парка ", централните по новия трети метродиаметър също. С две думи, 50% от пасажерите в метрото към този момент могат да заплащат с карта. Процедурата обаче е плавна ", съобщи той.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР