Този 3-месечен законов срок за избор на специален прокурор при

...
Този 3-месечен законов срок за избор на специален прокурор при
Коментари Харесай

Иван Брегов: Ще се радваме КС да се произнесе по-бързо за спецпрокурора, разследващ главния

„ Този 3-месечен законов период за избор на специфичен прокурор при висящо дело в Конституционния съд  е добре селекциониран от ръководещото болшинство, тъй като се допуска, че изборите ще са минали, а ние знаем доста добре, че болшинството във Висш съдебен съвет, което би трябвало да избере този необикновен надглавен прокурор, обича да угажда на политиците “, разяснява в предаването „ Преди всички “ Иван Брегов от Института за пазарна стопанска система във връзка с  за избор на специфичен прокурор, който да проверява основния прокурор и неговите заместници.

По-рано президентът  по основаването на подобен специфичен прокурор на Конституционния съд,а той .

„ Изборите ще са минали до произнасянето на Висш съдебен съвет и съдиите ще знаят към този момент кои ще са ръководещи, по тази причина този 3-месечен период не е инцидентно определен “, сподели още Брегов и добави:

По-скоро ние бихме се радвали Конституционен съд да се произнесе по-бързо, въпреки тематиката да е комплицирана и значима, тъй като тя слага под въпрос каква ще е оттук нататък ориста с промяната на българската прокуратура.

Искането на президента Радев от една страна нападна като противоконституционно надглавния прокурор, тъй като той не е разказан в Конституцията , а евентуалното формиране на наказателно произвеждане против основния прокурор ще е подчинено единствено на Специализирания углавен съд и то единствено по отношение на това лице, което го слага в друга позиция от всички останали български жители.

 БГНЕС

Един от детайлите обаче в настояването на президента съдържа това, че може би основният прокурор ще стане прекомерно уязвим от една фигура ", разяснява още Иван Брегов.

" Но тук,  ако Конституционен съд тръгне по тази пътечка да свръхзащитава основния прокурор, всяка следваща смяна или промяна би била възпряна още веднъж от решение на Конституционен съд.

Ако бъде взета другата позиция въпреки всичко за всевластието на Главния прокурор, това че би трябвало то да се пречупи, не като се нападна съответно статута на основния прокурор, а като се промени въздействието му в прокурорската гилдия и Висш съдебен съвет и метода, по който се регистрира - в случай че Конституционен съд избере тази посока допускам, че можем да имаме едно удобно, имам вяра и срочно решение “, заключи Брегов.

На въпрос дали процедурата по желание на специфичен прокурор би трябвало да бъде спряна до произнасянето на Конституционен съд, Брегов сподели, че поддържа такова изказване .

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР