Той стоеше сам край пътя. От двете му страни беше

...
Той стоеше сам край пътя. От двете му страни беше
Коментари Харесай

Дим над заводите

Той стоеше самичък край пътя. От двете му страни беше единствено запуснато поле, тръни и шубраци. Спрях колата.

- Здравейте – споделих, – мога да ви откарам.

Човекът завъртя глава:

- Не, не може на никое място да ме откараш. Аз тук съм на работа.

Слънчасал е, рекох си, не може да е друго. Накъдето и да погледнеш, нямаше нищо и никого, дори птички не хвърчаха в небето над тази пустота.

- Хубаво, а какво толкоз работите тука?

Той блестна в усмивка.

- Тука има цех за коли – един от десетките в нашата страна. Произвеждаме продукция извънредно за нашите европейски сътрудници.

Не е от слънцето, рекох си, по-сериозно е. Винаги става по този начин, когато не взимаш в точния момент ограничения за здравето си.

- Извинявам се – крещя му – но аз не виждам никакъв цех тука. Само бъз и коприва!

Той пламенно тръсна глава:

- Не виждаш цех, тъй като не искаш да го видиш! Ако погледнеш право пред себе си, ей натам, в далечината, ще видиш по какъв начин се вие пушек. Видя ли?

Взрях се накъдето той сочеше.

- Да – споделих – видях го!

- Ето – рече той, – дима го виждаш, а завода отказваш видиш!

Ужас, рекох си, дори няма и диря от лекуване, кой знае каква чорба е в главата му!

- Гледай – крещя му, – дима го виждам, тъй като пушек има, а тук, в полето, цех няма, какво да виждам!

- Ето – рече той, – продължаваш да упорстваш и да не разбираш напредъка! Тук има цех!

Трябва, рекох си, да бъда деликатен, болните хора заслужават друго отношение.

- Кой ти сподели – запитвам го, – че тука има цех?

- Министър-председателят – най-сериозно ми отговори оня, – нашият министър председател сподели, че тук има цех. Мен ме назначиха тука да давам отговор на въпросите на хората за нашите триумфи. Когато дойдат публицистите или хората, които имат вяра в думите на нашия министър председател, аз ще им опиша всичко – какво произвеждаме, какъв брой работни места са открити, какви хора работят, какъв брой вложения са пристигнали в този прелестен цех. Ти телевизия не гледаш ли, там всичко е казано тъкмо и ясно!

Трябваше, рекох си, самичък да се сетя за диагнозата му – всичко идва от тв приемника. Ама за това лек още нямаше.

- Добре – рекох му, – мога да те откарам напред, в случай че искаш, да си починеш малко, да хапнеш нещо, щото не може единствено работа…

- Премиерът – рече той – се е погрижил за всички нас, имаме храна, вода, положителни заплати, почиваме си по график.

Леле, рекох си, не е самичък!

- Има ли и други като тебе!

- Разбира се, че има – гордо споделя той. – След километър е заводът за здравна инсталация. След него има дружество за произвеждане на детски храни. След храните – има нов цех за акумулаторни акумулатори. Ако спреш при тях, хората ще ти обяснят всичко.

Питам го:

- Ти тези фабрики видя ли ги с очите си?

- Нищо не се постанова да виждам! – троснато ми споделя. – Щом министър председателят към този момент е споделил, че тука има цех до завода – кой съм аз, че да споделям противоположното! Ти не виждаш, тъй като не искаш да видиш! Не виждаш и не чуваш, тъй като си песимист и против държавното управление! Инвеститорите чакат на опашка на границата ни и се чудят къде да вложат парите си у нас.

- Хубаво – рекох, – аз отивам там, където се вие този черен дим.

- Там – вика –завод няма. Магистралата свършва до някакво зачукано село, където седят и по през целия ден пекат зимнина в чушкопеците си. От тях е този пушек! Те са останка от тъмното ни минало.

- Едно – вика – не мога да схвана! Как може да има нещо по-важно от думите на премиера! Само той може по този начин добре да опише за бъдещето на страната, за нашето човешко благополучие. А тези темерути там викат, че зимнината им била по-важна от нашите фабрики, нищо не ги интересува!

Качих се на колата и дадох газ.

Прав е, крещя си, нашите ползи през днешния ден са такива, че към този момент нищо не ни интересува. И този път ние би трябвало да защитим ползите си до дъно!
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР