Той се съдържа в пластмасовите бутилки, консервните кутии, но и

...
Той се съдържа в пластмасовите бутилки, консервните кутии, но и
Коментари Харесай

Опасен химикал в пластмасовите бутилки и консервите

Той се съдържа в пластмасовите бутилки, консервните кутии, само че и във водопроводните тръби: химикалът бисфенол А или в резюме BPA. Сега Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) предизвестява, че множеството европейци са изложени прекомерно постоянно на евентуално нездравословното вещество. Става дума за количества, които са нездравословни за здравето, акцентират от ЕАОС, препращайки към резултатите от ново проучване. От изследване на Европейски Съюз, проведено в единадесет изследвани страни, излиза наяве, че в три от страните евентуално всички участници са били изложени на равнища на BPA над границата, която се счита за безопасна. Става дума за Франция, Португалия и Люксембург.

Риск за здравето на европейците

Бисфенол А е синтетичен химикал, който се употребява в безчет опаковки на храни - да вземем за пример в пластмасови бутилки и консервни кутии, но и в тръби за питейна вода. Според ЕАОС даже в дребни дози химикалът може да отслаби имунната система. Той може да аргументи и алергични кожни реакции, както и да докара до неплодородие.

По време на проучването при общо 2756 участници са измерени равнища на BPA в урината над граничната стойност. Делът на хората с такива стойности се разграничава в отдлените страни - той е сред 71% и 100%. В Германия той е 83%. Леена Юла-Мононен, шеф на основаната в Копенхаген Агенция по околна среда, акцентира: " Трябва да се отнесем съществено към резултатите от това проучване и да предприемем повече дейности на равнище Европейски Съюз, с цел да ограничим излагането на химикали, които съставляват риск за здравето на европейците. "

Границите на сигурността от дълго време са преминати

И друго проучване стига до заключението, че хората са изложени на прекалено много химикали. Става въпрос за изследването за планетарните граници. Те са общо девет, а при шест от тях - изменението на климата, обезлесяването, загубата на биоразнообразие, синтетичните химикали, изчерпването на сладка вода и потреблението на азота - границите към този момент са надхвърлени. Резултатът: по-малко биоразнообразие, прекалено много химикали и пластмаси, прекомерно интензивно обезлесяване.

Що се отнася до химикалите, границите на сигурността от дълго време са преминати. За безопасно състояние може да се приказва тогава, когато тези субстанции се употребяват единствено след интензивна оценка на риска и при цялостен надзор. Изследователите обаче показват, че даже химикалите, регистрирани в границите на системата EU-Reach-System, са навлезли на пазара в 80% без оценка на сигурността. Те стигат до заключението, че граничните стойности тук са превишени във всички случаи.

***

Вижте и това видео от нашия списък:


Три храни, които понижават риска от рак

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР