Той подчертава, че чисто стратегически България е огромен източник на

...
Той подчертава, че чисто стратегически България е огромен източник на
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Има голям износ на боеприпаси от България за Украйна

Той акцентира, че чисто стратегически България е голям източник на боеприпаси и леко въоръжение и това слага въпроса за риска от възможен бойкот от страна на Русия

"България е най-големия експортьор на муниции в Източна Европа след Русия и може да се окаже основна за снабдяването на Украйна, защото ядрото на украинската войска е въоръжена с автомати и оръжия по руски стандарт. Данни от първото тримесечие на 2022г. демонстрират експорт за 70 милиона евро към страна като Съединени американски щати, и в допълнение към Канада и страни от Европейски Съюз, които евентуално насочват тези муниции към Украйна ". Това разяснява Тихомир Безлов, старши анализатор Програма "Сигурност " в Центъра за проучване на демокрацията, в ефира на предаването „ Светът е бизнес “ по

„ През март стана ясно че военните фабрики у нас минават на 3 смени, а за първото тримесечие на 2022 година България има 500 милиона евро експорт. За съпоставяне върхът за максимален експорт в историята ни е през 2017 година при войната против Ислямска страна, тогава общият годишен експорт беше 1.2 милиарда евро. "

Като се има поради, че през януари и февруари към момента е имало мъртвило, цифрите които виждаме са съществени, счита Безлов.

Той акцентира, че чисто стратегически България е голям източник на боеприпаси и леко въоръжение и това слага въпроса за риска от възможен бойкот от страна на Русия. Гостът напомни случая с хипотетичния опит за ликвидиране на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и редицата произшествия в България в интервала на войната в Сирия и съветското присъединяване там. „ Трябва да се вземат засилени ограничения за защита на тези фабрики, както и за защита на границите “, прибавя той.

Безлов счита, че вчерашното гласоподаване за помощта към Украйна е компромис за опазване на държавното управление. „ Очевидно има проблем с обединението, само че по-сериозният спор е този с Има Такъв Народ, а не с Българска социалистическа партия “, мисли той. „ Българска социалистическа партия търсеше компромис при гласуването за Украйна, до момента в който Има Такъв Народ считат, че обединението не се преценява с тях “.

„ Ясно е, че връзките в обединението са комплицирани, отсрочват се сериозните диалози и решенията “, споделя той. "Но при назряващите проблеми с инфлацията, войната и енергийните потребности на България, въпросът е дали можем да си позволим нови предварителни избори. “

Относно енергийната сигурност на страната Безлов счита, че по-големите компликации занапред предстоят.

„ Големият проблем не е в този момент, тъй като към момента има газ в хранилищата и отоплителният сезон свърши. Нашата промишленост не употребява доста газ спрямо Германия и Италия, само че има предприятия, които не могат да го заменят като да вземем за пример Нефтохим – водородът, който създават, не може да се създаде без природен газ. Ако се стигне и до петролно ембарго против Русия, Нефтохим ще би трябвало да внася нефт от Саудитска Арабия, Либия и Ирак. "

Дори в този момент към 40% от доставките не са от Русия, само че съветският нефт е по-евтин, изключително поради актуалната обстановка със глобите. Той може да се купи на 70 $ на барел вместо естествените 100 на пазара, прецизира той. „ Трябва да се регистрира и че Лукойл е огромен фактор като производител на Балканите; в случай че бъде спрян ще има огромен проблем с цената и доставките на горива на Балканите “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР