Той откри събитието с благодарност към Цветелина Пенкова за организацията

...
Той откри събитието с благодарност към Цветелина Пенкова за организацията
Коментари Харесай

Росен Желязков: Модернизацията и промените в енергетиката са циви...

Той откри събитието с признателност към Цветелина Пенкова за организацията на този значим спор, който демонстрира, че българските представители в Екологичен потенциал пазят националните ползи, без значение от партийната им принадлежност. Желязков очерта три съществени целта пред българската енергетика- постигането на публичен консенсус, сигурност на доставките и енергийна успеваемост. Според него е значим фокусът върху вложенията в бранша, развиването на нуклеарната и хидроенергетиката, както и върху нововъведенията и конкурентоспособността.

 

„ Този конгрес е следващата стъпка, която събира доста висока и потвърдена експертиза. Експертизата и опитът, съчетани  с честност и предпочитание да се случват нещата, а не да останат като планове, е нещо, което адмирирам “, обърна се към участниците в конференцията министърът на енергетиката Румен Радев. Той очерта като главен приоритет за Министерството на енергетиката откритостта в диалозите, планирането, желанията и хоризонтите. „ Работи се интензивно, участниците в това събитие също дават своя принос за съставянето на тактиката. Затова съм оптимист, че ще се откри оптималното решение. Важен е консенсусът по най- значимото, а именно-нискоемисионна енергетика “, сподели Румен Радев. Според него приемствеността и екипната работа са извънредно значими за развиването на бранша.

 

Министърът на околната среда Юлиан Попов със страдание означи, че климатичната политика е необятно подценявана от всички. Според него световните съглашения, които се отнасят до въглеродните излъчвания, на процедура предопределят развиването на българската енергетика и бъдещите политики. „ Ние сме в обстановка на конкурнция в региона на новите технологии, Европа е на трето място. Политиките би трябвало да се ориентират по отношение на пазара - по какъв начин работи той и по какъв начин ще работи в бъдеще “, разяснява министърът. Според него либерализираният пазар не е пазар.

 

Според Рамадан Аталай от Движение за права и свободи най- значимото за една енергийна тактика е предвидимостта, сигурността и стабилността на енергийната  мрежа. Той подчертава като значим детайл за енергийна промяна фондовете на Европейска комисия и бюджета. Депутатът със страдание означи, че енергийна тактика се прави от 20 години и още нямаме постоянен документ, който да се следва от политиците. „ Каква е крайната цел на тази стратегия- какво ще строим, по кое време, с какви средства, по кое време ще има нови мощности? За да създадем постоянна енергийна тактика, би трябвало да имаме план “, зададе рамките на деяние Рамадан Аталай.

 

Драгомир Стойнев от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ изрази насладата си, че вижда подобен експертен капацитет в аудиторията на конференцията. „ Темата е значима. През годините нямахме енергийна тактика, през 2014 година оставихме вид, само че идващите ръководещи не го развиха. От нощес имаме нов вид за тактика. Похвално е, че имаме някаква основа, върху която да работим “, сподели Стойнев.  Според  него ръководещите би трябвало да спрат да одобряват като единствена цел  ПВУ и по какъв начин ще се усвоят средствата от Европейски Съюз, а да се обърне внимание какво ще е следствието върху стопанската система и семействата, каква ще е системата за подкрепяне на енергийно бедните.

 

Според ръководителя на Надзорния съвет на Еврохолд България Асен Христов даже и да има план на тактика, не значи, че имаме проект. Той счита, че е нужна формулировка на рисковете, тъй като геополитическата обстановка се трансформира, само че производството на сила не може да спре. Асен Христов предложи да се употребяват всички сходни документи за енергийна тактика и да се вземат решения след обща полемика сред държавници, политици и специалисти. Стратегията съгласно него би трябвало да се одобри със закон.

 

Проф. доктор Александър Тасев от Българска академия на науките разкри, че още преди пет години е предоставено на академията от Министерството на енергетиката да създаде проект за електроенергетиката с взор до 2050 година. Докладът за жалост не е оповестен и е потопен в давност, само че направеният проект е настоящ и в този момент.

 

Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи като най- значим детайл на тактиката сигурността, не цената на силата.  Според него пазарният принцип би трябвало да бъде водещ. Открои като минус на плана за енергийна тактика - неналичието на прогноза за потреблението на сила в страната, а такава цели има в европейската рамка.

 

Председателят на БУЛАТОМ Богомил Манчев предвижда, че тактиката може да бъде призната до две години и да е със период до 2055г., а построяването на двата нови блока на АЕЦ могат да бъдат тласък за младите да се специализират в тази посока. Той счита, че е належащо развиването на нововъведенията и технологиите да стъпва върху налична сила на предвидима цена.

 

На събитието участваха представители на дипломатечиския корпус от 20 страни.

 

Цветелина Пенкова заключи, че политическата последователност и единение при отстояването на националния интерес в енергетиката е основа за триумф на страната ни при правене на проекта за развиването й. Според нея това е основно, с цел да се реализира непоклатимост и предвидимост, които са значими за развиването на всички браншове на стопанската система и бита на жителите.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 


.


 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР