Той е генерален секретар на Китайската комунистическа партия, лидер на

...
Той е генерален секретар на Китайската комунистическа партия, лидер на
Коментари Харесай

Вторият най-могъщ след Мао: Си Дзинпин на 70

Той е общоприет секретар на Китайската комунистическа партия, водач на Китайската национална република, главнокомандващ на армията, а политическите му визии към този момент са част от конституцията на страната. Си Дзинпин, който през днешния ден става на 70 години, е по-могъщ от всеки път, написа АРД. 

Си се отърва от съперниците си в партията

Властта на Си е резултат от положителните му политически умения и безкомпромисното налагане на концепциите му. Когато стана партиен секретар, Си стартира антикорупционна акция в партията, вследствие на което стотици хиляди партийни фрагменти и държавни чиновници бяха осъдени, изгубиха постовете си или бяха изключени от партията. По този метод Си се отърва и от доста от политическите си противници.

Чрез разширението на репресивния уред на режима, Си съумя да потисне всякаква съпротива в страната. И без това лимитираната медийна независимост беше в допълнение окастрена, а правата на малцинствата бяха смазани - част от тях по жесток метод. Името на Си, в това число негови вариации и прякори, е цензурирано в китайските обществени мрежи. Образът му обаче участва на всички места на портрети, в малкия екран и в учебниците, напомня АРД. 

Историята на татко му предопределя политическата му тактика

" Си възприема себе си като антиелитарен член на елита, както и доста други политици по света. Той не поддържа никого от другите политици към него. И твърдо има вяра, че ориста му е да управлява Китай поради неговия генезис ", споделя пред немската обществено-правна медия Кери Браун, която е учител в Кралския лицей в Лондон и авторка на няколко книги за китайския началник.

Бащата на Си Дзинпин е върховен чиновник на Комунистическата партия. По време на Културната гражданска война през 60-те години на предишния век обаче той и семейство му изпадат в недружелюбност. Баща му е задържан, а сестра му се самоубива. Си Дзинпин би трябвало да работи на полето и живее в землянка - историята, която е представена постоянно в държавните медии.

На Си Дзинпин е отделено уместно място в Музея на Комунистическата партия на КитайСнимка: GREG BAKER/AFP/Getty Images

Си Дзинпин вечно?

От 2012 година Си Дзинпин е отпред на Китайската комунистическа партия, от 2013 - и на страната. Според Кери Браун той има ясна идеология. Си е националист, който желае страната му да играе водеща роля на международната сцена под негово управление, споделя тя. 

За да си подсигурява това, той промени напълно разпоредбите. Преди пет години Общокитайското заседание на народните представители, което се събира всяка година, реши, че китайският държавен глава може да ръководи и повече от два мандата от по пет години. Това ограничаване беше въведено след 26-годишното ръководство на Мао Дзедун. 

Без конкуренция и правоприемник

Решението от 2018 година даде теоретично опцията на Си Дзинпин да ръководи до живот. За негов правоприемник сега не се приказва. 

" В предишното, единствено след няколко години на власт, имаше сигнали кой ще наследи индивида на върха ", изяснява Браун. " Сега такива няма. И това е проблем за партията, тъй като тя не знае какво ще прави, когато Си Дзинпин към този момент не е на власт. "

Ако политическите и стопански проблеми на Китай се задълбочат, това може да се промени, счита Браун. 

" Комунистическата партия ще се бори със зъби и нокти, с цел да подсигурява оцеляването си. Така че, в случай че изборът е сред Си Дзинпин и бъдещето на партията, партията ще завоюва ", обобщава експертката. 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР