Това заяви в свой коментар пред „Новини.бг.” дъщерята на покойния

...
Това заяви в свой коментар пред „Новини.бг.” дъщерята на покойния
Коментари Харесай

Станка Желева: Потресена съм от клеветниците на баща ми

Това съобщи в собствен коментар пред „ Новини.бг.” дъщерята на починалия президент Желю Желев Станка. Потърсих я за мнение във връзка разгорялата се дискусия тези дни в обществените мрежи за концепцията на Първия народен координационен съвет на Съюз на демократичните сили летището в София да се именува на първия демократично определен български президент – Желю Желев. Неотдавна Станка Желева подари архива на татко си за бъдните генерации на Държавна Агенция „ Архиви”.



„ Потресена съм от опитите на едни и същи хора, съперници на татко ми и приживе, и в този момент, да петнят, клеветят и мърсят името му. Те отново се афишираха във връзка концепцията да кръстят летището на негово име. За това аз няма да разясня, не считам, че е редно да вземам отношение. Само ще попитам: Моят татко по-малко заслуги ли има от Марко Семов, на чието име към този момент има кръстен бул.? Или от Светослав Лучников и други? И ще спра до тук.

За татко ми ще допълня, че той както влезе в политиката, по този начин и излезе от там – в никакъв случай и стотинка не е откраднал, не е взел участие в никаква приватизация, не е обидил и нагрубил различен човек. Нямам думи да опиша голямото си отчаяние от дейностите на неговите съперници. За тях Желю Желев беше неуместен приживе, продължава да е и след гибелта си. Защото за разлика от тях, татко ми бе честен и добър човек. Прийомите на враговете му – да повтарят едни и същи неистини и преди, и в този момент, да се пробват да пренаписват историята, са - меко казано, мръснишки”.

Това съобщи дъщерята на Желю Желев, огорчена, че се пробват да поругават паметта на починалия президент. Те са както хора от Българска социалистическа партия, по този начин и от средите на по-късните структури на разлюспилия се Съюз на демократичните сили, в който през днешния ден членуват шепа хора, също - от администрацията на президента и други, несподелящи концепцията.

Ето какво гласи самата петиция до сегашния държавен глава, която разгласи Петко Симеонов, социолог, един от създателите на тогавашния съюз, сложил началото на дългия път на демокрацията у нас преди близо 30 години:

На съображение на Конституцията на Републиката член 98, т. 13, предлагаме Ви да се преименува „ аерогара София “ на „ аерогара Желю Желев “.

Вярваме, че доктор Жельо Желев и неговото дело би трябвало да бъдат почетени. Това е метод да се основават и утвърждават личностните мостри, които персонализират българската еднаквост.

Пример за българския жител би трябвало да бъдат хората, които:

Защитават своите цивилен и професионални разбирания без значение от политическата обстановка и вероятните репресии и неудобства. Желю Желев беше подобен!

Свързват своето трудово и креативно дело за одобряването на главните полезности на цивилизацията в нашето общество. Желю Желев беше подобен!

Настояват и реализират единството на нацията в името на общодържавните цели, като преодоляват етнически, религиозни, политически разлики измежду обособените групи от популацията. Желю Желев беше подобен!

Посвещават живота си на политическото, стопанското и гражданско развиване на България. Желю Желев беше подобен!

Поемат отговорностите да служат безрезервно на България. Работят за нейния интернационален престиж. Ангажират страната в мирни начинания. Търсят и намират пътища за съгласие на Балканите. Желю Желев беше подобен!

Не се облагодетелстват от служебното си състояние. Не злоупотребяват с власт. Желю Желев беше подобен!

Изпълняват прецизно конституцията и законите на страната. Процедурите на демокрацията са тяхна полезност. Желю Желев беше подобен!

Не се отхвърлят от работата си в интерес на България до края на дните си. Желю Желев беше подобен!

С целия си живот потвърждават, че нито жертви, самопризнания, длъжности могат да ги отделят от връзката им с редовите хора на България. Желю Желев беше подобен!

Доктор Желев в мъчно време обществено се опълчи на съществена теза в трудовете на Ленин. Изселен от София, той написа своя труд „ Фашизмът “, който имаше голямо значение за разбирането на публичните процеси в България. Негова беше самодейността и подборът на учредителите за основаването на Клуба за поддръжка на гласността и преустройството в България, основан на 3 ноември 1988 година. Той беше централната фигура в основаването на Съюз на демократичните сили на 7 декември 1989 година и стана неговият пръв ръководител. Д-р Желев беше първият демократично определен президент на Република България след рухването на тоталитарния комунизъм. Той учреди и ръководеше Балканския политически клуб, откакто се отдръпна от президентската служба. Желю Желев напусна този свят като влиятелен, почитан и непретенциозен човек.

Казаното дотук не значи, че той не е имал дефекти и не е допускал неточности. Но те не са предмет на актуалното предложение.

Следват подписи на уредниците, измежду които са Емил Кошлуков, Мирослав Севлиевски и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР