Това заяви в пленарна зала депутатът от БСП Ирена Анастасова

...
Това заяви в пленарна зала депутатът от БСП Ирена Анастасова
Коментари Харесай

БСП: Кои ”корифеи” написаха програмата по История за 10 кл.?

Това съобщи в пленарна зала депутатът от Българска социалистическа партия Ирена Анастасова в протестна декларация от името на групата.

Според образователна стратегия по История за 10 клас, оповестена на 15 януари, у нас не е имало в никакъв случай фашизъм, нито нацизъм, само че по тази причина пък комунизмът е жигосан като по-ужасен от турското иго, установи Българска социалистическа партия.

Затова социалистите желаят анулация на образователна стратегия, станала факт от 15 януари.
Те желаят още със заповед на министъра да се сътвори комисия от несъмнено приети престижи в историческата просвета , потвърдили своята безпристрастност, която да преразгледа образователната стратегия и да предложи нов вид, който еднообразно обективно да отразява историческите обстоятелства и събития от всички интервали в развиването на българската страна.

Анастасова, която е някогашен шеф на 125 учебно заведение в София, напомни, че смяната на образователните проекти и стратегии е подбудена от въвеждането на новия Закон за предучилищното и учебно обучение.

Всичко, което очакваше българското учебно заведение - олекотяване на образователното наличие, вземане предвид с възрастовите особености на децата, логичен връзки сред изучаваното в разнообразни образователни дисциплини, по този начин и не се случи, разяснява тя.

"Изваждаха се и се връщаха в стратегиите едни или други български поети и писатели, бяха пропуснати цели столетия от Историята, Географията или раздели от Биологията. Компресира се мощно образователният материал в 8-и, 9-и и 10-и клас, поради неналичието на тези предмети в 11-и и 12-и ", означи Атанасова.

По думите й след одобряването на новата образователна стратегия по История за 10-и клас е станало ясно, че главната цел на смяната е политизация и нова идеологизация на образованието .

Тя означи, че в програмата по История не се приказва за фашизъм в България, антиеврейско законодателство и пронацистки темперамент на ръководството .

"Няма присъединение към хитлеровия Райх. Няма Закон за отбрана на нацията, няма опозиция, няма окупация на Македония и Тракия, няма партизани, няма 12 000 избити ятаци, няма ги децата ястребинчета, няма кой против кого води война, няма победа на Червената войска над нацизма ", разяснява тя.

"Посочено е, че ученикът би трябвало да може да прави оценка смисъла на дейностите за избавяне на българските евреи през Втората международна война. Спасяване от какво - откакто ги няма антиеврейските закони? ", разяснява Анастасова.

Досега в 10-и клас се изучаваха най-малко нацизмът и теорията за чистата раса, към този момент няма да се учат, уточни тя.

Питаме министъра на образованието кой предложи смяната в образователната стратегия по История за 10 клас във разновидността, кои са тези корифеи на историческата мисъл, сподели Анастасова.

Къде беше професионалният спор, попита тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР