Това заяви пред Нова телевизия бившият военен министър Велизар Шаламанов. Очаква

...
Това заяви пред Нова телевизия бившият военен министър Велизар Шаламанов. Очаква
Коментари Харесай

Шаламанов: Не разбираме Запада. Затова не ни пускат в Шенген

Това съобщи пред Нова телевизия някогашният боен министър Велизар Шаламанов. 

Очаква се на 8-ми декември на срещата на върха Нидерландия да каже " не " на присъединението ни към безвизовото пространство. Решението на нидерландския парламент провокира остри реакции у нас. 

Според Шаламанов главната причина за позицията на Нидербандия са проруските настроения у нас и " сериозното недоумение що е то Запад и по какъв начин се вземат решенията в общественост от западни демокрации ". 

" Това се вижда и в позицията на президента. Не става въпрос за някакво техническо решение. България потегли напред с цивилизационния си избор. Изгубихме доста време да приказваме за Запада като “те ”, да търсим мост към Русия и впрочем ", добави Шаламанов. 

Според Румен Кънчев позицията на Нидерландия не е върху " механически критерии ", които също не сме изпълнили. 

" Ако се опитаме да интерпретираме тези критерии, се оказва, че към нас няма политическо доверие. Вземете случая с рафинерията в “Росенец ”, с мигрантите, с “Капитан Андреево ”. Това е оценка на политическо равнище - те ни нямат доверие ", добави Кънчев.

" Има и друго - в Министерство на външните работи има четири генерални дирекции, които са непосредствено виновни за това, което се случва с връзките ни с Нидерландия. Българското посланичество там не даде някакъв сигнал. Те не ни вършат от през днешния ден или през вчерашния ден забележки. Така ли някой не се сети да стартира специфичен разговор на ниво дипломати? Недопустимо е да проспят това. Някой не ги е координирал тези дирекции. Как може да се направи подобен пропуск? Кой ще носи отговорността, в случай че нас на 8-ми ни спрат за Шенген? ", попита още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР