Това заяви пред медиите представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

...
Това заяви пред медиите представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.
Коментари Харесай

Спецсъдът иска още магистрати за делата за корупция

Това съобщи пред медиите представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев.

Причината за настояването е смяната в Наказателно-процесуален кодекс, съгласно която делата за корупция се трансферират от Софийски градски съд към Специализирания углавен съд. По думите на Магдалинчев, настояването занапред би трябвало да се разиска от Комисията по бюджет и финанси на Висш съдебен съвет, както и на Съдийска гилдия.

Той изясни, че в случай че се одобри, това ще докара и до потребността от отваряне на щат за правосъдни чиновници. Магдалинчев сподели още, че пред него Ушев е изразил опасения, че натовареността на съда се усилва прекалено много и че спецсъдът ставал един от най-натоварените, в случай че числеността на съдиите остане същата - 18 индивида .

Заради измененията в Наказателно-процесуален кодекс, които влизат в действие на 5 ноември, делата в съда ще се усилят с към 2000. Освен за съдии и чиновници, Боян Магдалинчев означи, че би трябвало да се намерения и за битовото устройване на съда, защото няма задоволително зали за гледане на делата.

Представляващият Висш съдебен съвет разяснява и бонусите , които ще получават съдиите и прокурорите в Специализираните съд и прокуратура, съгласно последните промени в Закона за правосъдната власт. Те ще се равняват на до шест заплати , поради което ще са нужни още 4 млн. лева в бюджета на правосъдната власт, изясни Магдалинчев.

По какви критерии ще се получават тези
бонуси, към момента не е ясно, като по думите на Магдалинчев следва колегиите на Висш съдебен съвет да дефинират разпоредбите, по които ще става това.

Пред медиите ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов съобщи, че следва Върховен касационен съд да сезира Конституционния съд за за прехвърлянето на делата за корупция в профилирания съд. Той добави, че "с ограничавания брой правосъдни зали мъчно би могло да се обезпечи естественото действие на съда ". Според Панов
бонусите планувани в Закона за правосъдната власт би трябвало да бъдат давани съгласно натовареността на съдиите и прокурорите и свършената работа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР