Това заяви пред bTV най-великият световен шампион по шахмат в

...
Това заяви пред bTV най-великият световен шампион по шахмат в
Коментари Харесай

Гари Каспаров: Войната в Украйна е прелюдия, ако Путин не бъде спрян

Това съобщи пред bTV най-великият международен първенец по шахмат в историята - Гари Каспаров. Той стои зад опозиционното придвижване " Обединен цивилен фронт ", чиято съществена цел е да резервира демокрацията в Русия. Заради позицията си против режима на Путин през ноември 2007 година е задържан и пуснат няколко дни по-късно. Каспаров живее отвън родината си, само че е една от най-ярките фигури на опозицията в Руската федерация. 

 

“Ако Украйна не завоюва скоро, Путин към момента има запаси да налива във войната. Начинът, по който ръководи съветското осведомително пространство, този балон – той убеждава съветската аудитория, че войната си върви добре, тъй като не е война против Украйна. Разберете, че съветската публика счита, че се бие с НАТО. Затова войната лишава толкоз доста време. Бият се с екзистенциалния зложелател на Русия и Путин поддържа тази заблуда ”, безапелационен е Каспаров. 

 

По думите на международния първенец Китай добре схващат, че Русия губи тази война. Затова и трансформират позицията си. 

 

“Диктаторите не харесват да са на страната на падащите. Сега мисля позицията на Китай е малко по-различна, тъй като схващат, че загубата на Путин може да докара до фрапантни последици в геополитическия баланс, тъй като Украйна е фронтовата линия на нестихващата борба сред независимост и робия. Победата на Украйна би вдъхнала кураж на борещите се за независимост по целия свят, от Северна Корея до Венецуела, от Беларус до Зимбабве. Вече видяхме първи въздействия в Иран, където хората се стекоха към улиците и имам вяра, че факторът Украйна изигра роля. Според мен Китай сега се пробва да откри нов баланс и сигурно се пробват да предотвратят тежка загуба за Путин. Не мисля, че би трябвало да се опасяваме от това, тъй като войната е за полезности, за правила. Украинците потвърждават, че за техните полезности си коства да се бият и да изгубят живот. Подкрепата за Украйна не е щедрост. Това е наша задача, тъй като Украйна води войната, за която е построена НАТО през 1949 година – да пази свободна Европа от руско навлизане. Тогава, границата на свободна Европа е била на реката Рейн, в този момент е на Днепър, само че нищо не се е трансформирало. Украйна води войната независимо и всички им изискуем каквото можем, с цел да ги подкрепим и да подсигуряваме, че ще съумеят да завоюват допустимо най-скоро ”, разяснява Каспаров.

 

Той уточни, че постоянно е бил срещу определянето на Путин като шахматист. За него той е по-скоро покерджия, обичаш да блъфира. 

 

“Шахът не е игра за диктатори. Шахът е игра, където 100 % от информацията е разполагаем – поглеждате дъската, виждате какво имате и Вие, и съперника, не знаете какви са проектите му, само че знаете какви са му ресурсите и какво може да употребява, с цел да Ви навреди и аргументи вреди. Путин, като типичен деспот, е по-скоро като покерджия, тъй като в покера можеш да спечелиш със слаба ръка, като блъфираш – имаш пари, можеш да вдигаш залозите и да се надяваш съперника да се уплаши да остава в играта и да се откаже ”, счита Каспаров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР