Това убийство има далеч по-големи последствия от убийствата на Осама

...
Това убийство има далеч по-големи последствия от убийствата на Осама
Коментари Харесай

Оправдано ли бе убийството на ген. Солеймани от САЩ?

Това ликвидиране има " надалеч по-големи последици " от убийствата на Осама бин Ладен или на Абу Бакр ал Багдади, съгласно ген. Дейвид Петреъс, някогашен главнокомандващ интернационалните сили в Ирак и Афганистан и някогашен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ. Малцина оплакваха кончината на джихадистките водачи на Ал Каида и " Ислямска страна ". Но убийството, осъществено с дрон на 3 януари на Касем Солеймани, който командваше отговарящите за външните интервенции на Ислямската революционна армия бригади Ал Кудс, провокира възторг поради законността и следствията от това нападение, написа английското сп. " Икономист " в разбор по тематиката.

Американските управляващи не харесват думата " политическо ликвидиране ", тъй като то допуска нарушаване на интернационалното и филантропичното право. Повечето юристи по човешките права считат, че използването на дронове за ликвидиране на хора е съвсем постоянно нелегално.

Администрацията на Тръмп твърди, че ген. Солеймани в действителност е представлявал " непосредствена опасност ", само че мъчно би могла да показа доказателства, които да удовлетворят критиците ѝ. Тя също по този начин може да уточни прецеденти – дейности, подхванати от предходни президенти. В края на 2016 година, тъкмо преди да напусне поста си, Барак Обама излезе с отчет за правната рамка, регулираща предприемането на мощ от страна на Съединени американски щати (включително офанзивата на пакистанска територия през 2011 година без знанието на локалните управляващи за да бъде погубен Осама бин Ладен.

В отчета се споделя: " Използването на целенасочена смъртоносна мощ против зложелател в сходство със закона за въоръжените спорове не се явява " политическо ликвидиране " ". Отбелязва се, че са противозаконни убийствата, осъществени въз основата на изпълнителна заповед, подписана от Роналд Рейгън през 1981 година (която актуализира заповеди на Джерлад Форд и Джими Картър). Но през днешния ден има " нов и друг тип спор против врагове, които не носят униформи или не зачитат географските граници и които пренебрегват правните правила на военните дейности ".

Независимо че ген. Солеймани бе формален представител на иранската страната, за администрацията на Тръмп той бе в категорията на терористите, защото контролираше и поддържаше шиитските милиции в Ирак и на други места. През април администрацията на Тръмп публично дефинира корпусите на Ислямската революционна армия за " задгранична терористична организация ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР