Това трябваше да е моментът на Израел. С наближаването на

...
Това трябваше да е моментът на Израел. С наближаването на
Коментари Харесай

Ще счупи ли Нетаняху Израел

Това трябваше да е моментът на Израел. С наближаването на 75-ия рожден ден на страната през април рискът от стандартна война със прилежащите арабски страни, която от десетилетия е голяма заплаха, е най-нисък от 1948 година насам. Палестинската интифада, или протестът против окупацията, завърши преди 18 години. Израелската стопанска система, захранвана от технологиите, е по-успешна и световно значима от всеки път. Миналата година Брутният вътрешен продукт на глава от популацията доближи 55 000 $, което прави страната по-богата от междинното за Европейски Съюз.

Това трябваше да е моментът на Израел. С наближаването на 75-ия рожден ден на страната през април рискът от стандартна война със прилежащите арабски страни, която от десетилетия е голяма заплаха, е най-нисък от 1948 година насам. Палестинската интифада, или протестът против окупацията, завърши преди 18 години. Израелската стопанска система, захранвана от технологиите, е по-успешна и световно значима от всеки път. Миналата година Брутният вътрешен продукт на глава от популацията доближи 55 000 $, което прави страната по-богата от междинното за Европейски Съюз.

Но вместо празненства Израел е изправен пред рецесия. Съдебните промени, препоръчани от дясното съдружно държавно управление, ще подкопаят върховенството на закона и ще отслабят демокрацията. Премиерът Бенямин Нетаняху, който ръководи страната през 15 от последните 27 години, се гордее, че реализира безмилостни, постоянно грозни покупко-продажби, които в последна сметка вършат страната по-силна. Но в този момент той рискува да прахоса своето политическо завещание и да остави Израел по-малко кадърен да се оправи със обществените и геополитическите провокации през идните десетилетия.

Страната е обхваната от неустойчивост. На 11 март стотици хиляди израелци излязоха по улиците, с цел да се включат в митинг, който може би е най-големият за страната въобще. Генерали, бизнесмени и учени предизвестяват, че демокрацията е под опасност, а към 60% от популацията са срещу правосъдните промени. Яростната реторика от десните политици, в това число от министри, спомогна за подклаждане на насилието на Западния бряг - до този миг на 2023 година са убити 80 палестинци, което евентуално е най-големият брой от две десетилетия насам.
Реклама
Бунтовете могат още да ескалират. Кнесетът (парламентът в Израел) може да прокара законодателството през идващите две седмици. Може да се стигне до опълчване сред него и Върховния съд, което да принуди жителите и бойците да създадат мъчителен избор. Бившият министър председател Ехуд Барак прикани към всеобщо гражданско непокорство.

Реформите са неприятно решение на един същински проблем. Израел няма написана конституция. Но от десетилетия Върховният съд подсигурява, че може да постанова някои " съществени " закони, които се равняват на полуконституция, като по този начин прескача Кнесета. Дясното държавно управление обаче привижда присвояване на властта от лявото правосъдно статукво. Но Нетаняху, който е изправен пред обвинявания в корупция и ненавижда правосъдния хайлайф, постанова неверно решение. Неговите промени ще разрешат на Кнесета да назначава съдии и да прескача Върховния съд, което ще даде безконтролни пълномощия на всяко болшинство в Народното събрание.

Конфликтът е част от борбата за израелската еднаквост, която става все по-поляризирана. Крайнодясното се разраства, подхранвано от демагогската политика на Нетаняху против елитите, от неравенството и от по-големия брой еврейски заселници на Западния бряг . Броят на ултраортодоксалните евреи в Израел също бързо се усилва - те са 13% от популацията и мнозина учат Тората, вместо да работят или да служат в армията. Заедно крайнодесните и ортодоксалните партии завоюваха една четвърт от депутатските места на изборите предходната година. Тъй като лявоцентристките партии и дясната групировка на Нетаняху " Ликуд " не желаеха да ръководят дружно, Нетаняху сформира коалиция с тях. Умерените израелци недоволстват, че те основават благосъстоянието, заплащат налозите и водят войните в страната, която е на път да съобщи своите демократични корени.
Нетаняху е изправен пред обвинявания в корупция и ненавижда правосъдния хайлайф Източник: Reuters
Много други страни са преживявали прояви на популизъм и на разединяващо ръководство. Но Израел е извънредно уязвим. Една от аргументите за това е стопанската система, чието ядро са технологиите, генериращи над половината от износа. Това е задвижвано от разноски за проучвания и развитите, които възлизат на 5% от Брутният вътрешен продукт годишно - най-високо ниво измежду богатите страни. Експертите и бизнесмените, които вършат всичко това допустимо, са недоволни, че страната им се въздейства от религиозни фанатици и може да емигрират.
Реклама
Израел е също по този начин уязвим и тъй като не може да си разреши да отблъсне Съединени американски щати, които подсигуряват неговата сигурност и доставят 80% от импортираните оръжия. Двупартийната американска поддръжка за Израел понижава - болшинството от демократите и от хората на възраст сред 18 и 29 години гледат неблагосклонно на страната. Над 90 членове на Конгреса се включиха в писмо до президента Джо Байдън, в което се опълчват на израелските правосъдни промени. Същевременно Иран обогати уран до 84% и Англия, Франция и Германия предизвестяват за " все по-голяма ескалация в неговата нуклеарна стратегия ". Нетаняху построи връзки със сунитските арабски страни, с цел да образува антииранска коалиция. Но неотдавна Саудитска Арабия реализира съглашение за деескалация с Техеран с посредничеството на Китай. В един рисков и неустойчив район Съединени американски щати остават незаместим съдружник на Израел.

Последната накърнимост визира арабските жители на Израел и палестинците на Западния бряг. Ако правата на малцинствата в Израел бъдат лимитирани, израелските араби, които се сблъскват с дискриминация, ще станат все по-разочаровани. А на Западния бряг Върховният съд до известна степен възпира разрастването на селищата. Отслабването на съда, даже когато израелските министри намерено показват антиарабски расизъм, е провокативен акт . Нетаняху се надява, че палестинският въпрос може да бъде замразен вечно. Но 87-годишният кооперативен палестински водач може да не изкара още дълго, а нови милиции стартират да се появяват.
Разделените страни се нуждаят от по-силни институции и отбрани, а не от по-слаби такива.
Какво може да се направи? Съдебните промени би трябвало да бъдат поставени на " пауза ". Подходяща цел за 75-ата годишнина на Израел би била конституционна конвенция, която да реализира баланс сред съда и Народното събрание и да обезпечи необятен консенсус. Разделените страни се нуждаят от по-силни институции и отбрани, а не от по-слаби такива. За Израел също по този начин е нужна политическа метаморфоза, тъй че партиите да отразяват обществената смяна. Около 50-60% от израелските гласоподаватели са умерени и дружно могат да реализират болшинство в Кнесета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР