Tова става само два дни, след като съдът буквално изтри

...
Tова става само два дни, след като съдът буквално изтри
Коментари Харесай

ВАС обяви за нищожен и иск на НАП срещу Божков - този път за 6.5 млн.лв.

Tова става единствено два дни, откакто съдът безусловно изтри държавните искания за 329 млн.лв. против " Еврофутбол "

Върховният административен съд (ВАС) продължи да занулява претенциите на страната за близо 700 милиона лв. неплатени държавни такси от фирмите на някогашния хазартен необут Васил Божков. В четвъртък съдът разгласи за незабележим желае на Националната организация по приходите (НАП) за 6.5 млн. лева против хазартната компания " Евробет ", която провежда една от първите моментни лотарии " Изтрий и завоюва ". Това става единствено два дни, откакто Върховен административен съд безусловно изтри държавните искания за 329 милиона против компанията на Божков " Еврофутбол ".



Лотария " България "

Компанията " Евробет " получава своя 10-годишен лиценз за играта " Изтрий и завоюва " още през 2011 година. Три години по-късно играта е преименувана като " Лотария България ", с което име става известна, оповестява mediapool.bg.

На първа инстанция съдът одобри, че компанията дължи по-голямата държавна такса в размер на 15% върху цената на всички продадени лотарийни билети. През цялото време " Евробет " е плащала по-малката сума – 20% от комисионната (печалбата си) от билетите.

През 2020 година Държавната комисия по
хазарта откри, че " Евробет " би трябвало да заплати още 4.88 милиона лв. такси от продадените билети. Върху тази сума се натрупаха и лихви за над 1.6 милиона лв..

Има – няма комисионни

Моментните
лотарии работят с закрепени авансово облаги, а не с комисионни, откриват няколко разнообразни състава на Административния съд – София град (АССГ). Терминът " комисионна " не е избран в Закона за хазарта и по тази причина съдилищата вземат неговото значение от тълковния речник. В случая комисионата е възнаграждението, което се дължи на комисионера при посредничеството му за реализиране на комерсиална договорка.

В случая обаче
лотарията няма по какъв начин да е посредник, все пак Върховният административен съд (ВАС) твърди, че може. Върховен административен съд прави това даже без да оспорва извода на долната инстанция, че в тези лотарии просто няма по какъв начин да има комисионни.

В Закона за
хазарта не се споделя категорично по какъв начин се дефинира държавната такса за моментните лотарии. Това е оставено на Държавната комисия по хазарта.

Уловката по делото е самият акт на Държавната комисия по
хазарта (ДКХ), с който са одобрени разпоредбите на лотарийната игра. В тези правила компанията на Васил Божков категорично е написала, че за тази игра уредникът събира " комисионни за присъединяване ", а ДКХ ги е одобрила.

С разпоредбите е дефинирано, че " комисионната за присъединяване е закрепена като % от цената на билета за всяка една обособена вариация на играта ". Освен това се споделя, че " на събраните комисионни от продадените за съответния календарен месец билети се дължи такса, съгласно наредбите на Закона за
хазарта ".

Тези правила на
лотарията са утвърдени от комисията по хазарта в цялостния ѝ състав.

През 2020 година шефът на комисия приема, че няма по какъв начин моментната
лотария да заплаща такса върху комисионните, тъй като не е посредник. Той издава акт, с който начислява още 4.88 милиона лв. дължими от " Евробет ".

Да, но не

Сега Върховен административен съд взема решение, че този акт е незабележим. Върховният съд счита за меродавни утвърдените от комисията по
хазарта правила на играта, а не Законът за хазарта, от чието пояснение е видно, че няма по какъв начин в моментните лотарии да има посредник, каквото и да написа в разпоредбите на играта.

Върховен административен съд споделя и че шефът на комисията не може самичък да пререшава въпроси, които един път към този момент са решени от комисията в целия ѝ състав.

Любопитното е, че ръководителят на правосъдния състав и докладчик по делото Милена Златкова не е съгласна с решението на другите двама съдии. Тя споделя, че шефът на комисията по
хазарта може да издава актове за неплатени такси върху хазартните игри и това право му е обещано по закон. Тя добавя, че оповестеният за незабележим акт не опонира на Закона за хазарта.

Всички решения на ДКХ, с които се начисляват още такси на Васил Божков, бяха взети, откакто прокуратурата стартира наказателното му гонене, а предприемачът съумя да се избави от арест в Дубай. Комисията по
хазарта стъпи върху отчет на държавната финансова ревизия от януари 2020 година, когато бе оповестено, че той не е платил стотици милиони такси за хазартните си игри.

Върху тези изводи стъпи и прокуратурата в наказателното дело против Божков, само че от решенията на Върховен административен съд се схваща, че неговият бизнес е бил изцяло в границите на закона.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР